SCREENTONE SHEETS (YARI OPAK TONLAMA PATERNLERİ)
İşte bu şerefsiz, başbelası dalga bence manga manganın Japonya dışında fazla gelişememesinin sebeplerinden biri.(yok ikinci dünya savaşının sebebi, iyi abarttım xD) Neyse efendim, bu screentone sheet denen dalga mangalarda gördüğünüz grimsi alanların, paternlerin vs. yaratılmasında kullanılan bir materyal. Bilmeyenler için manga sayfasında açıklamak gerekirse:
Saygılar Kuchiki Taicho *_* |
Yan taraftaki sayfada görülen kırmızıyla işaretlenmiş alanlardaki doku ve tonlama screentone sheet kullanılarak yapılmıştır. Aslında ne kadar hiçbiryerde bulamamamdan dolayı kızsam da bilgisayar teknolojisinin gelişmediği yıllarda bayağı güzel işler çıkmasına sebep olmuş bir materyal bu.
Bu screentone sheet'lerin birçok çeşidi, her türlü efekti-dokuyu hatta flash ları dahi yapmaya imkan tanıyan özel desenli olanları var. Karakterlerin ruh halini yansıtmakta, ışık-gölge oyunlarında, her türlü objeye(giysi, taş, toprak, duvar, ağaç falan, filan) doku vermekte, vücut hatlarını vurgulamakta, şu an aklıma gelmeyen bir çok şeyde kullanılan, kısaca manga sanatının olmazsa olmazlarından. Yani çiziminiz ne kadar güzel olursa olsun, elde veya bilgisayarda bu screentone olayını uygulamadıkça hep birşeyler "eksik" görünecektir. Böyle de önemli bi halt yani.
Gelelim olayın özüne. Bu screentone sheet böyle sticker gibi kullanılan birşey. Gerekli boyutta kesilip çizimlerin üzerine yapıştırılıyor. Başka markalar da üretmeye başladı mı bilmiyorum ama asıl üreticisi Letraset. Bunların hepsinin numaraları var, önemli olanlar Letraset katalogunda yer alan 24 tane ana patern. diğerleri sadece çeşit yaratmak için.
Karşınızda ömrümü yiyen meşhur screentone sheet |
IŞIKLI MASA
Aslında bu ilk başlayanlara daha lazım, çünkü varolan bir resimden kopya çekmek çizime yeni başlayınca çok zevkli oluyor ^^ Adından da belli olduğu gibi, içinde ışık yanan şeffaf bir platformdur kendisi. Karmaşık doğa arka planlarında veya kopya çıkarılması gereken herhangi bir yerde kullanılır. Çalışma mantığı basit zaten, asıl resmin üstüne kağıdımızı koyup ana çizgileri kopya etmek. Eğer belim ağrımaz diyorsanız aynı şeyi pencereye kağıtları dayamak yoluyla da yapabilirsiniz, veya evde cam bir masa, sehpa falan varsa altında bir lamba yakmakta iş görür.
GRAFİK TABLET
Çizerlerin zaman içinde kağıtla alakayı kesmesine sebep olacak şey. Baktığımızda her yönden kağıt-kalemle çizmekten çok daha avantajlı. Silme derdinin, mürekkeple hata yapma korkusunun, scan olayını, screentone eziyetinin, kısacası insanı çizmekten soğutan her türlü derdin dermanı bu tabletlerde. Eğer herhangi bir grafik sanatla uğraşmaya kesin karar verenlerdenseniz ufak ufak kendisiyle tanışın derim.(zaten bu dediklerimin çoğu çoktan tanışmıştır, o ayrı konu)
Grafik tabletlerin en basitinden en detaylı 3D dizaynlar için olanına kadar çeşitleri mevcut. Manga çizimi için konuşacak olursak şayet, Manga Studio programı ile kullandığımız zaman kalemle saatlerce uğraşacağımız birçok şeyi dakikalar içinde yapıp bitirebilme imkanı sunuyor. Manga çizimi için gerekli her türlü tool programa eklenmiş.(Bu programın tanıtımlarını ve tabletlerle ilgili bazı tutoriallerin çevirilerini eklemeyi düşünüyorum.)
SCANNER(TARAYICI)
Olsa da olur olmasa da olur bir alet, çünkü onca para verip almaktansa olan bir yerde kullanarak eksikliği giderilebiliyor. Benim gibi elle çizmeye alışan veya tablete henüz geçememiş, ama bilgisayarda da bazı işlemler yapma gereği duyanlar için gerekli, ayrıca elle çizilse bile paylaşım için illa ki scan yapmak gerekiyor. El altında bulunması bir kolaylık evet, ama çok mu lazım, değil.
Bu kadar(cık) işte. Hepinize iyi çizimler, iyi alışverişler. Olur da kazıklamaya kalkan olursa bana bi sinyal çakın yollarım Kenpachi kardeşimi alır façalarını aşşaa. Bizim maallenin çocuu zaten, geçen çay içtik ayaküstü iki sohbet ettik. Ekonomik krizden şikayetçi falan, sinir stres. O sayede iki adam pataklar biraz stres atar xD (Hah, düşen çenemi buldum, susuyorum, sustum :D)
Kusursuz rehber bu olsa gerek eline sağlık...
YanıtlaSil