Ben bu papercraft olayına cahilken, ilk aklıma gelen kağıttan kesip tek boyutun üstüne birşeyler ekleyerek yapılan birşeydi. ("gel sana pul koleksiyonumu gösteriim" tarzı, gel sana papercraft larımı gösteriim falan tarzı bi cümleden sonra) Bu kadar gerçekçi ve güzel maketler yapılacağını bilmiyordum. Tabi buna delilik ölçüsünde meraklı insanlar olduğunu varsayarsak, böyle güzel işlerin çıkması doğal. Malzemeleri basit ve zaman geçirmeye birebir bir hobi.(cümleye gel yalnız, birebir bir uğraş xD)
Papercraft ile yapılabileceklerin sınırı yok. Ev maketinden tutun da mecha figürlerine, hayvanlardan bitkilere, aklınıza gelen gelmeyen herşeyin üç boyutlu kartondan maketlerini yapmak mümkün. İhtiyacınız olan şeyler kağıt, makas ve beceri. (değil tabi. zilyon tane şey lazım güzellerini yapabilmek için)
Papercraft için öncelikle yapmak istediğimiz şeyin bir modeline ihtiyacımız var. Bu modeli bulduktan sonra, ince bir kartona poster baskıyla çıktısını alıyoruz (poster baskıyı copy center lar yapıyor) sonra da işte kes yapıştır falan işte çok kolay. Çıktıyı alın siz alın gerisi gelir, zaten maket yapmak nedir ki ^^
Papercraft modellerinin başlangıç, orta ve ileri seviyede olanları var. Başlangıç seviyede olanları basit, kutu tarzı modeller. Yapımı gerçekten çok basit, elinizde modelin çıktısı varsa en geç 15 dakikada bir karakteri bitirebilirsiniz. Yanda gördüğünüz Edward Elric maketinin modelini ve nasıl yapıldığına dair bir video tutoriali ekliyorum. Bütün diğer basit basit modeller de aynı mantıkla yapılıyor.
Bu da video tutorialleri:
Kolay olan kısmı geçtik... Şimdi geliyoruz zor olana. Bu zor olanları yapabilmek için epey bir çaba sarfetmeniz ve bu işe cidden meraklı olmanız lazım. Neyse canım banane. İsterse meraklı olur yapar isterse olmadan.
Bu kısmı yazmaya başlamadan önce tanıtmak istediğim bir program var, çünkü gelişmiş modelleri yapabilmeniz için Pepakura Viewer diye bir programa ihtiyacınız olacak. Bu program bir tarafta modelin üç boyutlu görüntüsüyle diğer tarafta modelin parçalarını gösteren, seçtiğiniz parçanın yeri ve nasıl duracağı hakkında yardımcı olan bir program. Modeller .pdo denen bir formatta olduğundan bu programı indirmeden modelleri göremezsiniz. Programı kullanmak çok basit, birkaç video izleyerek, hatta kurcalayarak bile öğrenebilirsiniz. Programı indirmek için tıklayın.
Pepakura Viewer programını yükledikten sonra, modelleri de indirebilirsiniz.
Bu program dışında ihtiyacınız olan diğer malzemelere bir bakacak olursak:
Kağıt: Modelin çıktısını aldığınız kağıt önemlidir. Kalitesiz kağıtla çalışırsanız, resmin üzerinde uğraşırken silinmesi, eliniz terlediğinde çabucak kirlenmesi gibi problemler çıkar. Çok ince kağıtlar çabuk bozulacağından tercih etmeyin, çok kalın kağıtlarsa katlarken zorluk çıkaracağından işinizin istediğiniz gibi olmamasına sebep olur.
Makas: İnce uçlu ve keskin makaslar tercih edin.
Maket bıçakları: Bıçaklar makasla kesilip çıkarılması zor olan parçalar için idealdir. İnce uçlu ve keskin bıçaklar tercih edin. Keskin olmayan bıçaklar kenarların turtıklı çıkmasına veya renkli alanlarda yırtılmalara sebep olur.
Yapıştırıcı: İşte bu çok önemli. Kaliteli ve maket yapımı için kullanılan yapıştırıcıları tercih edin. Çabuk kuruyan ve iz bırakmayan yapıştırıcılar kullanmalısınız ki hem zamandan tararruf edip hem zor kısımları bozulmadan yapıştırabilesiniz.
Kesme Matı: Keseceğiniz kağıdın altına koymanız için bir araç. Yumuşak bir materyalden yapılıyor ve kesikleri kendi kendine onarabiliyor (kesilen yer geri yapışıyor) Bıçak uçlarının çok sert yüzeylere sürünerek zamanla aşınmaması için gerekli.
Kağıt Kıskacı: Kağıdı tutturmanız gereken durumlarda kullanmak için.
İğne: Bazı alanları çizmek (çentik atmak) gerektiği için kullanılan herhangi bir delici alet. Ben enjektor iğnesi kullanıyorum ama birçok tutorialde firkete kullandıklarını da gördüm.
Cımbız: Küçük ve zor parçalarla çalışırken gereken bir alet. İki boyutta olursa daha iyi.
Cetvel: Düz alanları kesmek ve katlamak için gerekli olacak.
Geniş ve derin olmayan kutular: Kestiğiniz parçaları kaybetmemek için öyle uluorta kesip kesip bırakmamalısınız. Yayvan ve derin olmayan kutulara hepsini yayarsanız hem aradığınızda bulmanız kolaylaşır, hem kaybolma riski ortadan kalkar. Ayrıca parçaları bu kutular içinde gruplandırabilirsiniz de. Mesela ayakkabı kutularının kapakları bu iş için bayağı kullanışlı.
Not etmek için kağıt ve kalem: Yanınızda mutlaka bir not defteri, kağıt vs. bulundurun ki bozulan bir parça olursa anında numarasını not edebilesiniz. Eğer o anda not etmezseniz unutursunuz ve tam önemli bir anda eksik parça problemiyle başbaşa kalırsınız. (bozulan parçalar yeniden çıktı alınarak tamamlanıyor çünkü)
Takip edeceğiniz adımlara geçelim. Bu genel adımlarla ilgili, detaylar yapacağınız işe göre değişiyor, her iş için ayrı ayrı incelikler ve uygulamalar gerekecektir.
1- Pepakuro Viewer programından görüntülediğimiz modelin çıktısını edinerek başlıyoruz. Eğer evinizde gelişmiş bir yazıcı yoksa, çıktınızı dışarıda alırken karşılaşacağınız bir problem var, daha başlamadan belirtelim. Dosya .pdo formatında olduğundan (çoğu model için bu böyle) çıktı almak için gittiğiniz yerde Pepakura programı yoksa model görünmeyecektir ve çıktı almak hayal olacaktır. Program 2 MB civarında yani çok az yer kaplayan basit bir program olduğundan ya indirmesini ve yüklemesini rica edeceksiniz, ya da dosyayı JPEG veya PDF formatına dönüştüreceksiniz. Bu yüzden, evden çıkmadan önce önlem olarak dosyanın bir de PDF formatını yaratmalısınız. Bu dönüştürme işlemini nasıl yapacağınız aşağıda video olarak verilmiş, tekrar resim resim göstermeye gerek yok.
Çıktı boyutu: Programda her zaman bununla ilgili detayları bulabildiğinizden bu konuda söyleyecek birşey yok. Boyutu siz de belirleyebilirsiniz ama çok küçük parçaları da hesaba katıp mikroskobik boyutlar seçmeyin.
2- Artık modelin elinizde olduğunu varsayarak geçiyoruz kesme aşamasına.
Kesme aşamasında mümkün olduğunca bıçak kullanmaya çalışın. Bunun sebebi parçaları çok fazla yıpratmadan kenarlarından keserek çıkartma kolaylığı. Bıçakla kesme işlemini yaparken tek elinizle kağıdı iyice sabitleyin, diğer elinizle de tek seferde tek çizgiyi kesecek kadar baskı uygulayarak kesme işlemini bitirin. Kesme işlemini ASLA renkli tarafa doğru yapmayın. Bu işlem daima dışa doğru yapılmalıdır.(bıçağın kayma ihtimaline karşı)Aşağıdaki resimlerde doğru ve yanlış kesme biçimlerini görebilirsiniz.
Sürekli kesimin dıştan olması gerektiğinden, doğal olarak kağıdı her parçayı keserken döndürmemiz gerekir. Bu iş için her seferinde burakıp iki elle dönderme işlemi yapmıyoruz. Kesme işlemini yapan el aynı pozisyonda dururken diğer destekleyen elimizle kağıdı sürekli döndürüyoruz.
Diğer bir ayrıntı da, kestiğiniz alanı görmeden kesmeye çalışmayın. Kesmek istediğiniz alan daima ışık altında ve görülebilir olmalı. Bıçağın gölgesi veya eliniz kestiğiniz alanın görüşünü kapatıyorsa hemen pozisyonlarını değiştirin.
Dümdüz ve uzun alanları kesmek için kesinlikle cetve kullanın. Eğer makasla kesmekte daha iyiyseniz o kısımları makasla kesin ama bu biraz daha riskli.
Kesme işlemini yaptığınız her bir parçanın arkasına numarasını not edin ve hemen kutuya yerleştirin. Aradığınız parçayı kolay bulmak istiyorsanız parçaları kutulara numarasına göre yerleştirin.
Tüm parçaları çıkardıntan sonra kontrol edip ikinci aşamaya geçebiliriz.
2- Artık katlama işlemine başlayabilirsiniz. Katlama işlemini yapıştırma çıkıntılarına uygulayarak başlayın. Burada dikkat etmemiz gereken:
Bunu gördüğümüzde yukarı doğru katlıyoruz.
Bunu gördüğümüzde aşağı doğru katlıyoruz.
Bu yapıştırma çıkıntılarını katlamak en kolay kısmı. Önemli olan, yani zor olan, parçalara katlayarak şekil verme. Nereden ve nasıl katlanacağını anlamadığınız anlarda Pepakuro dan yardım alın. Orada parçanın alması gereken şekli 3 boyutlu olarak gösteriyor zaten.
Uzun ve dümdüz alanları doğru katlayabilmek için cetvelden yardım alın.
Kıvrımlı görünen alanları katlama: Kıvrımın genişliği ve büyüklüğüne göre masa kenarı, bardak, şişe gibi araçlardan yardım alarak istediğiniz yere kıvrımı oluşturun.
Silindirik parçaları katlama: İstenen şekli vermek için bir kalemin etrafına parçayı sararak katlamayı tamamlayın. Daha büyük bir silindir şekli gerekiyorsa sikindir biçiminde katlayıp yapıştırma çıkıntılarını üstüste getirip üstüne ağır bir nesne koyun. (çakmak gibi) zaten bir süre sonra şekli alır.
Eğer çok küçük bir parçayı katlamanız gerekiyorsa cımbız kullanmalısınız. Eğer parça çok çok küçük ve hassassa iki cımbızla katlamanız gerekebilir.
Katlama sırasında, keskin görünmesi gereken alanları katlamadan önce ince uçlu bir cisimle hafifçe çizmeliyiz. (saç yada kılıç, bıçak benzeri şeylerde keskin katlama gerekebiliyor) Atacağınız çizik çok derin olmamalı bu yüzden bıçak kullanmayın veya çok nazik bir şekilde kullanın. Enjektor iğnesinin sivri ucu bu iş için ideal.
Cetveli katlanacak çizgiye yerleştirin ve kullandığınız aracın ucuyla hafifçe çizin. Bu işlemi ilk kes yapacaksanız boş bir kağıt parçası üzerinde deneyin, yaptığınız işlemin yüzeti soyup kaldırmadığına emin olmalısınız. Aracı yanlış tutarsanız soyulacaktır.
Bütün katlama işlemlerini bitirdikten sonra en zor kısım başlıyor, yani parçaları birleştirmek.
3- Yapıştırma işlemine geçmeden önce, nereden başlayacağınıza, nasıl bir sistemle parçaları birleştireceğinize karar verin. Üç boyutlu modeli bir kez daha inceleyip ana kısımları ve parçaları tespit edin. Her zaman temel modeli oluşturup ayrıntıları sonradan ekleme yolunu seçin, böylece detaylara boğulmadan modelin ana hatları ortaya çıkmış olur.
Birleştirme işleminde takip edeceğiniz sırayı, size kolay gelen biçimde yapacağınızdan, bunun için özel bir teknik yok. zamanla, tecrübe kazandıkça kendi izleyeceğiniz yolu kendiniz tespit edersiniz zaten.
4- Herşey tamam olduğuna göre, artık yapıştırabilirsiniz. Yapıştırıcıyı uyguladığınız alanları anında yapıştırmak ve yapıştığından emin olana kadar beklemek bu işin en önemli püf noktası.
Yapıştırıcıyı sadece o anda yapıştıracağınız alanlara sürün ve fazla vakit kaybetmeden diğer parçaya düzgünce ekleyin. Ekledikten sonra iki parmağınızın arasına alıp bekleyip ve kurumadan ASLA bırakmayın. (İşte bu yüzden çabuk kuruyan bir ürün tavsiye ediliyor) Sabredin, aceleci olmayın. Elinizle tutamayacağınız kadar ince, küçük veya içte kalmış bir alanı yapıştırmak içinse eliniz yerine cımbız kullanın.
Elinize tutkal bulaştıysa temizlemeden hiçbirşeye dokunmayın. Parçalarda kötü görünüme ve kağıt yüzeyinin bozulmasına sebep olur. Eğer yapıştırmanız gereken alan parmağınızın tutamayacağı ölçüde genişse üzerine cetveli koyup bastırın, veya kağıt kıskacıyla sıkıştırın.
Yapıştırma işlemini yaparken halizhazırda yapışmış ve blok oluşturmuş bölgelere nazik davranın, şekli bozacak kadar sert bastırmayın. Unutmayın, çalıştığınız materyal kağıt, demir-çelik değil.
Bu aşamada üç boyutlu görüntüden ne kadar yardım alırsanız, o kadar başarılı bir çalışma ortaya çıkar.
Yapıştırıcıyı ne çok fazla, ne de çok az uygulayın, hatta boş kağıt parçalarında deneyerek doğru miktarı keşfedin eğer ilk kez yapacaksanız.
Bu kadar... Tüm parçaları yapıştırıp bitirdiyseniz eğer son bir kontrolden geçirin ve bitirin.
5- Bitirdikten sonra yaptığınız maket ayakta durmuyorsa platforma yapışık halde durması gerekiyor olabilir. Eğer öyle olması gereken bir modelse herhangi vir sert materyalden platform yapmanız gerekir.
Tabi, günlerce uğraşıp yaptığınız maket, kağıttan olduğu için dakikalar içinde bozulma özelliğine de sahip malesef. Bu yüzden şunlara dikkat edin ki, emeğiniz boşa gitmesin.
- Maketi yere düşürmemeye çalışın, sağlam bir yerde dursun.
- Asla suyla temas ettirmeyin.
- Tozlanmışsa silmeye çalışmayın, üfleyerek temizlemeye çalışın.
- Taşımanız gerekiyorsa sert bir kutu içine koyup taşıyın.
- Çocukları ve evcil hayvanları maketlerinizden uzak tutun.
- İncelemek isteyen arkadaşlarınızı dikkat etmeleri için uyarın, hatta sakarlığıyla meşhur arkadaşlarınız mümkünse gözüyle incelesin ^^
İşte bu kadar ^^ (çok az yazmış gibi konuştum, tabi sabredip hepsini okuyabilen varsa) Bu konuyla ilgilenenler için bir papercraft anime karakteri arşivi yapmıştım, istediğiniz bir model varsa oradan bulup linkini paylaşabilirim.(Hepsini koymayı düşündüm de çok uzun ve gereksiz bir iş) Herkese kolay gelsin, (iyi ....lar şeklinde bir bitiş bulamadım, writer block mu oldum nedir :p)
Papercraft ile yapılabileceklerin sınırı yok. Ev maketinden tutun da mecha figürlerine, hayvanlardan bitkilere, aklınıza gelen gelmeyen herşeyin üç boyutlu kartondan maketlerini yapmak mümkün. İhtiyacınız olan şeyler kağıt, makas ve beceri. (değil tabi. zilyon tane şey lazım güzellerini yapabilmek için)
Papercraft için öncelikle yapmak istediğimiz şeyin bir modeline ihtiyacımız var. Bu modeli bulduktan sonra, ince bir kartona poster baskıyla çıktısını alıyoruz (poster baskıyı copy center lar yapıyor) sonra da işte kes yapıştır falan işte çok kolay. Çıktıyı alın siz alın gerisi gelir, zaten maket yapmak nedir ki ^^
Basit papercraft |
Papercraft modellerinin başlangıç, orta ve ileri seviyede olanları var. Başlangıç seviyede olanları basit, kutu tarzı modeller. Yapımı gerçekten çok basit, elinizde modelin çıktısı varsa en geç 15 dakikada bir karakteri bitirebilirsiniz. Yanda gördüğünüz Edward Elric maketinin modelini ve nasıl yapıldığına dair bir video tutoriali ekliyorum. Bütün diğer basit basit modeller de aynı mantıkla yapılıyor.
Bu da video tutorialleri:
Kolay olan kısmı geçtik... Şimdi geliyoruz zor olana. Bu zor olanları yapabilmek için epey bir çaba sarfetmeniz ve bu işe cidden meraklı olmanız lazım. Neyse canım banane. İsterse meraklı olur yapar isterse olmadan.
Pepakura Viewer |
Pepakura Viewer programını yükledikten sonra, modelleri de indirebilirsiniz.
Bu program dışında ihtiyacınız olan diğer malzemelere bir bakacak olursak:
Kağıt: Modelin çıktısını aldığınız kağıt önemlidir. Kalitesiz kağıtla çalışırsanız, resmin üzerinde uğraşırken silinmesi, eliniz terlediğinde çabucak kirlenmesi gibi problemler çıkar. Çok ince kağıtlar çabuk bozulacağından tercih etmeyin, çok kalın kağıtlarsa katlarken zorluk çıkaracağından işinizin istediğiniz gibi olmamasına sebep olur.
Makas: İnce uçlu ve keskin makaslar tercih edin.
Maket bıçakları: Bıçaklar makasla kesilip çıkarılması zor olan parçalar için idealdir. İnce uçlu ve keskin bıçaklar tercih edin. Keskin olmayan bıçaklar kenarların turtıklı çıkmasına veya renkli alanlarda yırtılmalara sebep olur.
Yapıştırıcı: İşte bu çok önemli. Kaliteli ve maket yapımı için kullanılan yapıştırıcıları tercih edin. Çabuk kuruyan ve iz bırakmayan yapıştırıcılar kullanmalısınız ki hem zamandan tararruf edip hem zor kısımları bozulmadan yapıştırabilesiniz.
Kesme Matı: Keseceğiniz kağıdın altına koymanız için bir araç. Yumuşak bir materyalden yapılıyor ve kesikleri kendi kendine onarabiliyor (kesilen yer geri yapışıyor) Bıçak uçlarının çok sert yüzeylere sürünerek zamanla aşınmaması için gerekli.
Kağıt Kıskacı: Kağıdı tutturmanız gereken durumlarda kullanmak için.
İğne: Bazı alanları çizmek (çentik atmak) gerektiği için kullanılan herhangi bir delici alet. Ben enjektor iğnesi kullanıyorum ama birçok tutorialde firkete kullandıklarını da gördüm.
Cımbız: Küçük ve zor parçalarla çalışırken gereken bir alet. İki boyutta olursa daha iyi.
Cetvel: Düz alanları kesmek ve katlamak için gerekli olacak.
Geniş ve derin olmayan kutular: Kestiğiniz parçaları kaybetmemek için öyle uluorta kesip kesip bırakmamalısınız. Yayvan ve derin olmayan kutulara hepsini yayarsanız hem aradığınızda bulmanız kolaylaşır, hem kaybolma riski ortadan kalkar. Ayrıca parçaları bu kutular içinde gruplandırabilirsiniz de. Mesela ayakkabı kutularının kapakları bu iş için bayağı kullanışlı.
Not etmek için kağıt ve kalem: Yanınızda mutlaka bir not defteri, kağıt vs. bulundurun ki bozulan bir parça olursa anında numarasını not edebilesiniz. Eğer o anda not etmezseniz unutursunuz ve tam önemli bir anda eksik parça problemiyle başbaşa kalırsınız. (bozulan parçalar yeniden çıktı alınarak tamamlanıyor çünkü)
Takip edeceğiniz adımlara geçelim. Bu genel adımlarla ilgili, detaylar yapacağınız işe göre değişiyor, her iş için ayrı ayrı incelikler ve uygulamalar gerekecektir.
1- Pepakuro Viewer programından görüntülediğimiz modelin çıktısını edinerek başlıyoruz. Eğer evinizde gelişmiş bir yazıcı yoksa, çıktınızı dışarıda alırken karşılaşacağınız bir problem var, daha başlamadan belirtelim. Dosya .pdo formatında olduğundan (çoğu model için bu böyle) çıktı almak için gittiğiniz yerde Pepakura programı yoksa model görünmeyecektir ve çıktı almak hayal olacaktır. Program 2 MB civarında yani çok az yer kaplayan basit bir program olduğundan ya indirmesini ve yüklemesini rica edeceksiniz, ya da dosyayı JPEG veya PDF formatına dönüştüreceksiniz. Bu yüzden, evden çıkmadan önce önlem olarak dosyanın bir de PDF formatını yaratmalısınız. Bu dönüştürme işlemini nasıl yapacağınız aşağıda video olarak verilmiş, tekrar resim resim göstermeye gerek yok.
Çıktı boyutu: Programda her zaman bununla ilgili detayları bulabildiğinizden bu konuda söyleyecek birşey yok. Boyutu siz de belirleyebilirsiniz ama çok küçük parçaları da hesaba katıp mikroskobik boyutlar seçmeyin.
2- Artık modelin elinizde olduğunu varsayarak geçiyoruz kesme aşamasına.
Kesme aşamasında mümkün olduğunca bıçak kullanmaya çalışın. Bunun sebebi parçaları çok fazla yıpratmadan kenarlarından keserek çıkartma kolaylığı. Bıçakla kesme işlemini yaparken tek elinizle kağıdı iyice sabitleyin, diğer elinizle de tek seferde tek çizgiyi kesecek kadar baskı uygulayarak kesme işlemini bitirin. Kesme işlemini ASLA renkli tarafa doğru yapmayın. Bu işlem daima dışa doğru yapılmalıdır.(bıçağın kayma ihtimaline karşı)Aşağıdaki resimlerde doğru ve yanlış kesme biçimlerini görebilirsiniz.
Doğru- Bıçak dışa doğru kesiyor, renkli alan güvende |
Yanlış- Renkli alan risk altında, eli kaysa parça gitti |
Diğer bir ayrıntı da, kestiğiniz alanı görmeden kesmeye çalışmayın. Kesmek istediğiniz alan daima ışık altında ve görülebilir olmalı. Bıçağın gölgesi veya eliniz kestiğiniz alanın görüşünü kapatıyorsa hemen pozisyonlarını değiştirin.
Dümdüz ve uzun alanları kesmek için kesinlikle cetve kullanın. Eğer makasla kesmekte daha iyiyseniz o kısımları makasla kesin ama bu biraz daha riskli.
Kesme işlemini yaptığınız her bir parçanın arkasına numarasını not edin ve hemen kutuya yerleştirin. Aradığınız parçayı kolay bulmak istiyorsanız parçaları kutulara numarasına göre yerleştirin.
Tüm parçaları çıkardıntan sonra kontrol edip ikinci aşamaya geçebiliriz.
2- Artık katlama işlemine başlayabilirsiniz. Katlama işlemini yapıştırma çıkıntılarına uygulayarak başlayın. Burada dikkat etmemiz gereken:
Bunu gördüğümüzde yukarı doğru katlıyoruz.
Bunu gördüğümüzde aşağı doğru katlıyoruz.
Bu yapıştırma çıkıntılarını katlamak en kolay kısmı. Önemli olan, yani zor olan, parçalara katlayarak şekil verme. Nereden ve nasıl katlanacağını anlamadığınız anlarda Pepakuro dan yardım alın. Orada parçanın alması gereken şekli 3 boyutlu olarak gösteriyor zaten.
Uzun ve dümdüz alanları doğru katlayabilmek için cetvelden yardım alın.
Kıvrımlı görünen alanları katlama: Kıvrımın genişliği ve büyüklüğüne göre masa kenarı, bardak, şişe gibi araçlardan yardım alarak istediğiniz yere kıvrımı oluşturun.
Silindirik parçaları katlama: İstenen şekli vermek için bir kalemin etrafına parçayı sararak katlamayı tamamlayın. Daha büyük bir silindir şekli gerekiyorsa sikindir biçiminde katlayıp yapıştırma çıkıntılarını üstüste getirip üstüne ağır bir nesne koyun. (çakmak gibi) zaten bir süre sonra şekli alır.
Eğer çok küçük bir parçayı katlamanız gerekiyorsa cımbız kullanmalısınız. Eğer parça çok çok küçük ve hassassa iki cımbızla katlamanız gerekebilir.
Çizme işleminin yapılışı |
Cetveli katlanacak çizgiye yerleştirin ve kullandığınız aracın ucuyla hafifçe çizin. Bu işlemi ilk kes yapacaksanız boş bir kağıt parçası üzerinde deneyin, yaptığınız işlemin yüzeti soyup kaldırmadığına emin olmalısınız. Aracı yanlış tutarsanız soyulacaktır.
Yanlış- Böyle tutarsanız kağıt soyulur |
Doğru- Böyle tutarsanız kağıt zarar görmez ^^ |
Bütün katlama işlemlerini bitirdikten sonra en zor kısım başlıyor, yani parçaları birleştirmek.
3- Yapıştırma işlemine geçmeden önce, nereden başlayacağınıza, nasıl bir sistemle parçaları birleştireceğinize karar verin. Üç boyutlu modeli bir kez daha inceleyip ana kısımları ve parçaları tespit edin. Her zaman temel modeli oluşturup ayrıntıları sonradan ekleme yolunu seçin, böylece detaylara boğulmadan modelin ana hatları ortaya çıkmış olur.
Birleştirme işleminde takip edeceğiniz sırayı, size kolay gelen biçimde yapacağınızdan, bunun için özel bir teknik yok. zamanla, tecrübe kazandıkça kendi izleyeceğiniz yolu kendiniz tespit edersiniz zaten.
4- Herşey tamam olduğuna göre, artık yapıştırabilirsiniz. Yapıştırıcıyı uyguladığınız alanları anında yapıştırmak ve yapıştığından emin olana kadar beklemek bu işin en önemli püf noktası.
Yapıştırıcıyı sadece o anda yapıştıracağınız alanlara sürün ve fazla vakit kaybetmeden diğer parçaya düzgünce ekleyin. Ekledikten sonra iki parmağınızın arasına alıp bekleyip ve kurumadan ASLA bırakmayın. (İşte bu yüzden çabuk kuruyan bir ürün tavsiye ediliyor) Sabredin, aceleci olmayın. Elinizle tutamayacağınız kadar ince, küçük veya içte kalmış bir alanı yapıştırmak içinse eliniz yerine cımbız kullanın.
Elinize tutkal bulaştıysa temizlemeden hiçbirşeye dokunmayın. Parçalarda kötü görünüme ve kağıt yüzeyinin bozulmasına sebep olur. Eğer yapıştırmanız gereken alan parmağınızın tutamayacağı ölçüde genişse üzerine cetveli koyup bastırın, veya kağıt kıskacıyla sıkıştırın.
Yapıştırma işlemini yaparken halizhazırda yapışmış ve blok oluşturmuş bölgelere nazik davranın, şekli bozacak kadar sert bastırmayın. Unutmayın, çalıştığınız materyal kağıt, demir-çelik değil.
Bu aşamada üç boyutlu görüntüden ne kadar yardım alırsanız, o kadar başarılı bir çalışma ortaya çıkar.
Yapıştırıcıyı ne çok fazla, ne de çok az uygulayın, hatta boş kağıt parçalarında deneyerek doğru miktarı keşfedin eğer ilk kez yapacaksanız.
Bu kadar... Tüm parçaları yapıştırıp bitirdiyseniz eğer son bir kontrolden geçirin ve bitirin.
5- Bitirdikten sonra yaptığınız maket ayakta durmuyorsa platforma yapışık halde durması gerekiyor olabilir. Eğer öyle olması gereken bir modelse herhangi vir sert materyalden platform yapmanız gerekir.
Tabi, günlerce uğraşıp yaptığınız maket, kağıttan olduğu için dakikalar içinde bozulma özelliğine de sahip malesef. Bu yüzden şunlara dikkat edin ki, emeğiniz boşa gitmesin.
- Maketi yere düşürmemeye çalışın, sağlam bir yerde dursun.
- Asla suyla temas ettirmeyin.
- Tozlanmışsa silmeye çalışmayın, üfleyerek temizlemeye çalışın.
- Taşımanız gerekiyorsa sert bir kutu içine koyup taşıyın.
- Çocukları ve evcil hayvanları maketlerinizden uzak tutun.
- İncelemek isteyen arkadaşlarınızı dikkat etmeleri için uyarın, hatta sakarlığıyla meşhur arkadaşlarınız mümkünse gözüyle incelesin ^^
İşte bu kadar ^^ (çok az yazmış gibi konuştum, tabi sabredip hepsini okuyabilen varsa) Bu konuyla ilgilenenler için bir papercraft anime karakteri arşivi yapmıştım, istediğiniz bir model varsa oradan bulup linkini paylaşabilirim.(Hepsini koymayı düşündüm de çok uzun ve gereksiz bir iş) Herkese kolay gelsin, (iyi ....lar şeklinde bir bitiş bulamadım, writer block mu oldum nedir :p)
Hocam merhaba,
YanıtlaSilBende çocukluğumdan kalan bu hobiye girişmek istiyorum. İlk aklıma gelen ne tür bir yapştırıcı kullanmak lazım? Sıradan UHU kullanmak biraz zordu. Sanırım tutkal en iyisi ama onunda çeşitleri var. Sence hangisine bakmak lazım?
hakket bendede uhu problemi var. xxx isimli uhuyu kullanıyorum, güzel yapıştırıor, hızlı kuruyor fakat yanlışlıkla kağının renkli kısımarına deydiğinde renkli kısımların rengi koyulaşıyor ortaya iğrenç bi görünüm çıkıyor. yyy isimli uhu ise neredeyse hiç yapıştırmıyor ve yapışınca çıkmak bilmiyor. mesela yanlış bir yere yapıştırdım, geri dönüp parçayı güzelce çıkarmak istiyorum ama bu mümkün değil. gitti parça T.T Size sorum ise ne tür bir yağıştırıcı kullanmalıyım , yani markası ne olsun? sizin beğendiğiniz güzel markalar neler ? ayrıca tutkal kullanmalı mıyım ? eğer cevaplarsanız sevinirm şimdiden teşekkürler ^^
YanıtlaSil