29 Kasım 2012 Perşembe

Karakter Çizimi / Giriş

Bu kısımda bayağı klişe ve sıkıcı bilgiler var, muhtemelen bunları 45465643 kere duydunuz/gördünüz. Yine de bir göz atın, belki faydali birşeyler bulabilirsiniz.

Karakter çizimi, yani insan vücudu çizimi aslında göründüğü kadar zor değil, ama ilk başta korkutucu geldiği doğru.(Şu an ordan bana kafa atmak isteyenler olabilir) sadece birkaç önemli noktaya dikkat etmekle işe başlayabiliriz.

Oran, anatomik çizimlerde anahtar kelime. eğer oranları dogru tutturabilirseniz, daha başlangıçta olsanız dahi çizdiğiniz şeyin "insana" benzer. Bu oranlar genelde "kafa" boyuna göre hesaplanır. Aşağıda bazı vücut parçalarının kafayla oranını yazıyorum.(Standart insan vücudu baz alınarak tabii)

Standart insan vücudu, yaklaşık 6 kafa boyundadır(kafayla beraber 7) boyundan göğüs kafesine kadar olan bölge, karın boşluğu ve bel altı bölgesi de birer kafa boyutundadır. Omuz genişliği hesaplanırken oran bayanlarda her omuz için yarım, erkeklerde ise bir kafa genişliğindedir.(tabi bu durum karakterin ne kadar kaslı bir vücut yapısı olduğuna göre değişir, bunlar standart insanlar için) Kollar 3 kafa boyunda çizilir, bunların ikisini kol, birini el olarak düşünün. Bacaklar erkek karekterler için 4, bayan karakterler için 3 kafa boyu olarak düşünülür.(ama ön plandaki dişi karakterlerde de bacak boyu 4 kafa olarak çiziliyor genelde, uzun bacak daha çekici durduğundan herhalde) Ayakların tam boyu da bir kafaya eşittir(uzunluğundan bahsediyoruz, parmak uçlarına basıyormuş gibi düşünün) Kalçalar da birer kafa boyutundadır.

Şurada resimlerle açıklayalım.

Tam vücut= 7 kafa
Yukarıda yazılanları örnekte tek tek inceleyebilirsiniz

Tabii bu bilgiler, standart yetişkin karakterler içindir. Çizmek istediğiniz karakterin yaşına, boyuna, fiziki özelliklerine karar verdikten sonra bu ölçülerde oynama yapmanız gerekecek doğal olarak ama alışana kadar standart karakterlerle çalışmak en iyisi.

Manga/anime sanatında kahramanlar biraz daha "idealize" edildikleri için, çizimde dikkat etmeniz gereken birkaç noktaya değinmek istiyorum tam da burada. Manga karakterlerinin bir kere bacakları üzt vücutlarından en az bir kafa daha uzundur. Zarif görünmesi açısından özellikle bayan karakterlerde kollar ve bacaklar normal insana göre daha ince resmedilir, ayrıca hem erkek, hem dişi karakterlerde bel standart bir insana göre çok daha incedir. Bayan karakterlerin elleri ve ayakları normalden ufaktır. Saçların genelde kabarık çizildiği düşünülürse kafa vücuda göre büyük gozükür. Bu bir kural değildir ama bazı bayan karakterlerin göğüsleri normal kadınlara göre daha dolgun ve kıvrımları daha belirgin çizilir.

Aşağıda "ideal" kabul edilen beden ölçüsünde gerçek bir kadınla dişi anime karakterinin karşılaştırması var, buradaki gibi karşılaştırmalar yaparak bu farkları iyice kavrarsanız Böylece gerçek resimleri referans alarak cizdiğiniz figürlerde değiştirmeniz gereken noktaları da farkedersiniz.

Benzer duruş pozisyonunda iki bayan. 7 farkı bulun ^^
Göğüs kafesinin ve karın boşluğunun inceliğine
dikkat edin
Gerçek resim, benzer pozisyon























Erkek karakterde de durum aynı, vücut daha narin ve kemikler daha ince.(Aslında Asyalı erkeklerde vücut yapısı animelerle daha yakın, ben erkek karakterlerdeki bu ince ve hafif unisex yapıyı buna bağlıyorum)

Oranları ve bu gözle görünür farkları iyice kavradıktan sonra, artık insan vücuduyla çalışmaya geçebiliriz. eğer oranları takip etmekte zorlanıyorsanız, bir sonraki pratikleri kareli veya çizgili kağıtta çalışmanızı öneririm. Eliniz alıştıkça zaten tek tek yok kol boyu, yok bacak boyu hesaplamanıza gerek kalmayacağı için bu konuyu çokta problem etmeyin. Bir sonraki yazıda sebeb-i ziyaretimiz kadın vücudu çizimi olacak, şimdilik iyi çizimler.






Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Pardon, bişey sorabilir miyim?