13 Aralık 2012 Perşembe

Ağız ve Burun Çizimi


Herkese selamlar. Yavaş yavaş ilerliyor ve yüzle ilgili tüm detayları bitiriyoruz. Aslında basit görünen ve dikkat edildiğinde fazla uğraştırmayan bir konudayız bu kez. Ağız ve burun çiziminde fazla detay olmadığından, ikisini birleştirmeye karar verdim. Zaten fazla anlatacak birşey de yok. Burun çizimlerinden başlayalım.



Mangalarda burun çizimi çok fazla kural yok tek bir çizgi veya nokta bile burun yerine çizilebilirken, çok realistik bir burun da çizebilirsiniz. Burada önemli olan, daha önce de bahsettiğimiz gibi yaş ve kemik yapısının orantısı. Kemik yapısı gelişmiş, olgun karakterlerde burun daha gerçekçi çizilirken, çocuklarda tek bir noktayla burnu belirtebilirsiniz.

Aşağıda birkaç farklı tarzda burun çizimi var. İnceleyelim.
Yukarıda gördüğünüz örnek çizimlerde, en küçükten en büyüğe burun örneklerini görüyoruz. Güzel güzel kopya çekin ^^

Şimdi burnun önden, yandan ve 3/4 görüntüleriyle ilgili çalışmaları inceleyelim.

Yukarıdaki örnekte gördüğümüz gibi, burnun önden görünümde sadece orta kemil ve burun delikleri belirgin. Başın açısı değiştikçe burnun şekli daha da belirginleşiyor.


Yanda gördüğünüz gibi, daha basit ve klasik burun şeklini, sadece basit bir "L" harfi şeklinde de çizebilirsiniz. Boyutuna siz karar vereceksiniz, önemli olan, çok açıılı çizmemek. Hafif yana doğru yatık, basit bir "L" harfi gibi düşünün. Bu klasikleşmiş, birçok manga ve animede gördüğümüz basit burun biçimi. Önden görünüşü de hafif sola yatık görünüyor.





Diğer tarafta da benzer bir örnek var. Önden görünüşte sadece orta kemik ve burun delikleri belirginken, açı değiştikçe gerçek şekli belirgin kale geliyor. Bu knouya dikkat etmelisiniz, karakterinizin burnunu farklı açılardan farklı biçimlerde çizerseniz karakteriniz her açıda başka birisi gibi görünecektir. Verdiğiniz şeklin ana hatlarını korumaya her zaman özen gösterin.

Bu çizimler genelde basit ve incelemeyle hemen öğrenilecek biçimler olduğundan, asıl zor olan, yani gerçekçi ve kemik yapısı daha güçlü burunlardan devam edelim.

Burnun parçaları, köprü, burun deliği duvarları, burun ucu, septum(bölme), burun değili 
Çizdiğimiz herşey gibi, burnu da geometrik bir şekil olarak düşünmekle işe başlarsak eğer, burnun parçaları genel olarak yukarıdaki resimde gördüğünüz gibidir. Bu şekli karakterize ederek, yani kendinizce şekillendirerek farklı stiller yaratmanız mümkün.

Burun çizerken dikkat etmeniz gereken en önemli nokta ise doğru yere çizebilmek. Yüzün dış hatlarını çizerken burnun uzunluğuna göre yüzü de uzatmaya baştan dikkat edin. Kısa bir yüze çizilen uzun bir burun ağzın fazla aşağıda kalmasını sağlayacağından ağız çeneye fazla yaklaşır ve uzaylı bir görünüm elde edilir.^^

Erkek karakterlerin burunları her zaman daha belirgin ve kadınlarınkine nazaran uzun çizilir. Özellikle profilden görünümlerde, erkek karakterlerin burunlarını daha güçlü çizmeye özen gösterin.

Gelelim ağız çizimine... Ağız çiziminin asıl detaylarını expressions yani duygu ifadeleri konusuna sakladığım için sadece genel dudak çizimi ve benzer birkaç detay üzerinde duruyorum şimdilik.

Ağzı rek bir çizgi şeklinde çizebileceğiniz gibi, hafif bir dudak, veya gerçekçi bir dudakta ekleyebilirsiniz. Gerçekçi dudak çizimiyle başlayalım.

Bildiğiniz gibi, burun ve çeneyi tam ortasından kesen çizgi, dudakların olması gereken orta nokta. Bu çizginin yatay olarakta ortasını buluyoruz.


Bu noktaya iki tarafı eşit bir "V" harfi çiziyoruz:


Dudağı yapmak istediğimiz kalınlığa göre, aynı çizgilerin tam üzerine bir "V" daha ekliyoruz.


Altta kalan V çizgilerine dudağın uzunluğuna göre alt çizgiyle kesişecek iki çizgi daha çiziyoruz:


Aynı işlemi üst ve için de uyguluyoruz. Ama En alt çizgiye kadar uzatmıyoruz.


Üst dudak neredeyse hazır, geçiyoruz alta. İstediğimiz kalınlığa göre dudağın biteceği noktaya bir çizgi çekiyoruz.


Alt dudağı oluşturacak, üst çizgiye doğru iki eşit çizgi çekiyoruz. Birleştirmiyoruz, arada biraz pay kalacak.


Tekrar üste dönebiliriz. Alt çizgiyle dudağın bittiği noktalardan yukar iki çizgi çıkarıyoruz.


Eğer gülümseyen dudaklar istiyorsak son çizdiğimiz çizgileri "T" harfi haline getiriyoruz.

Taslağımız hazır. Keskin kenarları kıvrımlı hale getirip bitiriyoruz. Sonuç:

Eğer yüz herhangi bir tarafa dönmüşse de, aynı yöntemi uyguluyoruz. Tek fark, orta noktanın yerinin değişmesi. Yüzün orta çizgisine göre orta noktanın yerini aşağıdaki gibi değiştirin:


Eğer sadece alt dudak belirgin olacaksa, bu işlemi alt dudak için yapıp üst dudağı basit bir V şeklinde geçebilirsiniz. Eğer her iki dudağı da yapmak istemiyor, sadece ağzı çizmek istiyorsanız da, sadece dudağın orta çizgisinin aynını çizmeniz yeterli. İsterseniz ağzı orta çizgiden ibaret çizip altına alt dudağın bitmesi gereken yere bir ufak bir çizgi geçerseniz ağzı biraz daha vurgulamış olursunuz.

Erkek karakterlerin dudakları genelde daha uzun ve daha az dolgun olur(normal olarak) Çene yapısı çok güçlü karakterlerin ağız ve dudak yapısını da güçlü çizmeyi ihmal etmeyin. Bir de sessiz sakin karakterler gevezelere göre daha koca ağızlı oluyor.(sembolik bir durum sanırım, ağzı büyükse çok konuşur falan gibi) Ayrıca olgun kadınların dudaklarını biraz vurgulayın, genç karakterlerde dudak pek önemli olmasa da olgun kadınlarda mutlaka gerçekçi dudak çizmeye çalışın.

Ağzı açık çizmek istiyorsanız en alttaki çizgileri yukarı doğru kaydırmanız yeterli.

Bu yöntem biraz meşakkatli geldiyse aşağıda bir yöntem daha var, onu da deneyebilirsiniz.



Ağzın yandan görünümünde ise dudak var veya yok, dudakların olması gereken yer belirtilmelidir. Aşağıdaki resmi inceleyin:


Aşağıdaki tabloda ise ağzın açıldıkça nasıl göründüğüne dair çok faydalı çizimler var. Dişleri kapalı ve açık bu çizimlere dikkat edin.



Ağızlarla ilgili burada söyleyeceklerim bu kadar ^^ Kalanını ifadeler bölümüne bırakıp şimdilik çekiliyorum ortalıktan. Gelecek bölümde yine bayağı bela bir konu olan saç çizimlerinden bahsedeceğim. Sonrasında ise... Bende karar vermedim, buluruz bişeyler xD Şimdilik kolay gelsin, iyi çizimler ^^

Gitmeden önce, paylaşmazsa geberir mode: on

Şu resme takıldım bi taciz havası var da kim kimi taciz ediyor belli değil :p Çözen banada anlatsın xD



Bu sefer harbiden çekiliyorum, görüşmek üzere ^^

1 yorum:

Pardon, bişey sorabilir miyim?