29 Kasım 2012 Perşembe

Bayan Vücudu Çizimi Vol 1



Sonunda çiziktirmeye başlayabiliriz...  Böyle Itsuki Kannagi gibi özene bezene yaratılmış dişi bir karakter çizmek istiyoruz, ama nasıl? Evet güzel bi soru. Tabii ki aşağıdaki adımları takip ederek işe başlıyoruz.

Kadın ve erkek vücudu arasındaki en önemli fark, kadın vücudunun daha dairesel ve kıvrımlı formda olması. Erkeklerin vücut hatları keskin ve köşeliyken, kadınlarınki kıvrılarak ilerler. Bu yüzden ilk bilmemiz gereken, kadın vücudu çalışırken çok düz, cetvelle çizilmiş gibi çizgilerden kaçınıp elimizi serbest bırakmak.

Vücut çizimi ve pozisyonlarıyla ilgili sayısız tutorial bulabiliriz. yöntemlerin hepsi aynı temele dayansa da, sonuçta farklı yöntemler. Bugüne kadar yaptığım çalışmalarda bana en uygun geleni How to Draw Manga serisinin ikinci kitabında gösterilen tipte bir bloklama, bu yüzden onu baz alarak anlatmayı seçtim.(kendimde öyle çiziyorum zaten.)

İnsan vücudunu tek parça halinde çizmeye çalışmak hem yorucu hem de uzun bir iştir. Bu yüzden, vücudun temel parçaları, geometrik bloklarmış gibi çizilerek, karakterin önce bir taslağı oluşturulmalıdır.

Aşağıda, bayan vücudunun önden, arkadan ve profilden bloklara alınmış çizimini görüyorsunuz:



Yukarıdaki resimde, göğüs kafesi, omuzlar ve karın boşluğu küre, kol ve bacak parçaları silindir bloklar şeklinde çizilmiştir. Dikkat edilmesi gereken bir nokta: küre ve silindir, yani üç boyutlu objeler. Çizdiğiniz herşeyin aslında üç boyutlu olduğunu unutmayın. (vol 2 de farklı pozisyonların çizimlerinde ne demek istediğimi anlayacaksınız)

Şimdi isterseniz, bu bloklarla figür yaratma işlemini aşama aşama görelim:
Göğüs kafesiyle içiçe bir daire ekliyoruz
bu daire karın boşluğu olacak.
Sonra belaltı bölgesini göğüs kafesine
değecek şekilde çiziyoruz.
Önce bir kafa ve
boyun çiziyoruz.
Sonra altına göğüs kafesini
 oluşturacak daireyi ekliyoruz.



Göğüs dairesinin her iki yanına iki daire çiziyoruz,
bunlar omuzlar olacak. Omuzların altına bisepsleri
çiziyoruz.
Üst kollar ve bacakları ekliyoruz.
Dirsek be dizlerin yerine birer daire çizip
alt kol ve bacakları, el ve ayakları ekliyoruz.
Son olarak omuzları birleştirip göğüsleri
çizerek bitiriyoruz.  


























Böylece taslağımız hazır. Aynı adımları arka ve profil taslakları için de aynen uyguluyoruz.(ilk kez insana benzer bişeyi bu yöntemle çizmiştim. önceden çizdiklerim başka yaşam formları olarak kullanılabilir.) Peki, taslak iyi güzel de, şimdi nolacak? Taslakta çizdiğimiz pozisyonu aşağıda gördüğümüz detaylara dikkat ederek insan haline getiriyoruz tabii ki.
Taslaktan insana dönüşüm. Bitmiş hali
Diğer iki pozisyonun bitmiş hali. Kas grupları ve detaylara dikkat. 

Vücuttaki kas gruplarını inceleyerek, detayları daha çabuk kavrayabilirsiniz. Karakterin pozisyonu her ne olursa olsun, bu bloklama sistemi hepsinde geçerlidir. Tabi ileride daha komplike pozisyonlar, açılar, hareketler çizmek isteyeceğiniz için bu sistemi iyice öğrenene kadar pratik yapmanız lazım. Bu konuda ilerleme kaydetmek için şu aşamaları takip etmelisiniz:

1- Blok şeklinde çizme yöntemini iyice kavramak
2- Blok içinde çizilmiş farklı pozisyonları çizmeyi denemek
3- Gerçek bir resimdeki pozisyonu blok sistemiyle çizip kendi karakterine uygulamak
4- Ve nihayet, referans bir çizim veya resim olmadan hayalinizde yarattığınız pozisyonları çizmek (bu aşamaya gelenlere "adam aşmış abi" de denebilir)

İkinci bölümde denge, hareket, kas gruplarının detaylı incelemesi vb. konulara giriş yapacağız. Bazı spesifik ve çizimi zor olan vücut bölümlere(el, ayak, vs.) ayrı ayrı geleceğimiz için onlara fazla takılmaya gerek yok şimdilik. Hadi hepinize kolay gelsin, Bi sigara içip hemen geliyorum.

1 yorum:

Pardon, bişey sorabilir miyim?