14 Aralık 2012 Cuma

Saç çizimi / 1

En baş belası iki konudan ikincisine gelmiş bulunmaktayız.(tahtı kaptırmıyor şu an için, ilk sırada ne çizimi var sürpriz olsun^^) Aslında saç çiziminin bu kadar "bela" olmasının sebebi, saçların çeşitliliği ve yapısı, ve anime tarzı saç çizimlerinin normal insan saçına göre çok daha komplike olması.

Saç çizimi hakkında her türlü saç modeli için birer tutorial çizsek yine yeterli olmaz, çünkü her modelin kendine özgü çizim tarzı var. Ama genel geçer şeyleri anlatabilir ve belli başlı tarzların temel noktalarını belirtebiliriz.

Saç çizerken dikkat etmemiz gereken çok önemli iki nokta var: Saçı çizmemiz gereken yeri doğru tespit etmek ve saçın hacmini doğru çizmek. Bu noktaları doğru şekilde uyguladıktan sonra, farklı stilleri zamanla, çalışarak öğrenmek mümkün zaten. İsterseniz saçın çizilmesi gereken doğru nokta ile başlayalım. Aşağıdaki resimlerde, saç çizgisi ile ilgili birkaç referans çizim görebilirsiniz.

Peki bu saç çizgisini nasıl bulacağız? Aşağıda basit adımlarla gösteriyorum:

1- Kafa taslağı çizimini herkes hatırlıyor sanırım. Kafa taslağımızı çizdikten sonra, dairenin üst kısmında kalan boşluğu ikiye bölen bir çizgi ekliyoruz. (Bu çizgiyi alnın genişliğine göre daha aşağı veya yukarı alabilirsiniz. Ne kadar geniş bir alın çizmek istediğinize göre değişir.)

2- Bu çizgi saçların başlaması gereken nokta oluyor. Şimdi aşağıdaki iki stilden birine göre saç çizgisini çizebiliriz.



Bu kadar. Artık saç çizgisi kullanıma hazır.^^

İkinci noktaya, yani saçın hacmine geçelim. Saçın hacmi elbette karaktere ve saçın yapısına göre değişir. Dalgalı saç düz saça göre daha hacimli, yetişkinlerin saçları çocuklara göre daha hacimsiz olur. Ama aşağıda saçın maksimum ve standart hacmini görebilirsiniz. Saça hacim verirken dikkat etmeniz gereken nokta, kafanın şeklini bozmamak. Yani saçın çıkış noktası kafa olduğuna göre, saçlar kafanın şekline göre şekil alacaktır.

Gördüğünüz gibi, saçın hacmi ne olursa olsun kafanın şekline göre, yani kafanın şişkin olduğu yerde şişkin bir şekilde ilerliyor. Saçın uzunluğu veya kısalığı farketmez. Üst tarafı basık çizmemeye dikkat edin. Yukarıda gördüğünüz taslak çizgisini iyice alışana kadar çizmeye devam edin.

Biraz da ayrıntılara girelim. Bildiğiniz gibi, üç tip farklı saç var; düz, dalgalı ve kıvırcık. Bu saç tiplerinin çizimlerini inceleyerek devam edelim.

Aynı modelde farklı üç saç tipinin görünümü


Düz saç, manga çiziminde en sık rastladığımız stil. Düz saçlar, kafanın şekline göre düz bir çizgi halinde aşağı iner,  uçları sivri veya tek bir çizgi halinde çizilebilir, artık sizin vermek istediğiniz stile kalmış.

Uçları düz biten düz saç örneği
Uçları sivri biten düz saç örneği
Düz saçların tel yapısını aşağıdaki biçimde çizebilirsiniz.


Dalgalı saçlara geçelim. Bu saç tipi düz saçlara göre biraz daha komplike. Çünkü yer yer hacmi ve dalgaların boyutları vs. biraz şaşırtıcı olabiliyor. Dalgalı saçlar, ortada genişleyen, aşağı doğru daralan çizgiler halinde aşağı uzanır. Uçları içe veya dışa kıvrılmış şekilde biter.

Dalgalı saç tiplerini aşağıdaki gibi çizebilirsiniz:

Dalgalı saç toplu olduğunda da aynı özellikleri gösterir. Aşağıda güzel bir örnek buldum:


Bu da toplu olmayan dalgalı saçlara bir örnek:



Gelelim kıvırcık saçlara (genelde bu lüleli ve uzun saçlara "princess hairdo" deniyor) Kıvırcık saçlar, lüleler halinde kıvrılan, çizerken de insanı deli edebilen saçlardır.(yandaki resimde gördüğünüz gibi)  Bu tip saçın lülelerini çizmek için biraz hileye ihtiyacınız olabilir^^ Öyleyse alın size hile:









- İlk önce lülenin genişliği, şekli ve boyuna göre basit bir diktörgen halinde çiziyoruz. Daha sonra bu dikdörtgeni yatay çizgilerle bölüyoruz.(Resim 1)


-Daha sonra böldüğümüz çizgileri sağdaki gibi, birbirinin içinden geçen spiraller haline getiriyoruz. Kıvrımların uca doğı incelip diğer uca doğru kalınlaşmasına dikkat edin. Çok mekanik bir şekilde nölmemeye çalışın.







- Gereksiz çizgileri silip spirali tamamlıyoruz. illa yandaki kadar Düz olmak zorunda değil, gittikçe ortada genişleyen bir şekil de verebilirsiniz.


- Spiralin keskin köşelerini yumuşatıyoruz ve saçın ucuna küçük bir kıvrım ekliyoruz. Spiralin etrafına daha ince saç tutamları eklemek yoluyla daha gerçekçi bir görünüm elde edbilirsiniz. Ayrıca spirali saç telleri gibi tararsanız daha gerçekçi bir görüntü oluşur. Lülenin çıkış noktasını her zaman ince çizmelisiniz, aklınızda bulunsun.




Lülelerin sıklığına ve genişliğine tamamen siz karar vereceksiniz. Eğer çok sık sarılı lüleler, yani Victorian dönem saçları benzeri maşalı saçları(kızlar ne dediğimi anlamıştır) çizerken de, ilk adımdan sonra hiç spirale başlamayıp son adıma geçerseniz istediğiniz model ortaya çıkar.

Kıvırcık saç, illa da böyle lüleli olmak zorunda değil, bunun bir de sadece ince dalgalı modeli var. Onu da aşağı inerken havisler çizerek inen saç telleri ile çizebilirsiniz. aşağıda iki tip kıvırcık saçın karşılaştırmasını içeren bir örnek çizim var:

Ufak bir not, uzun vadede bol bol kullanacağınız bir karakter yaratma niyetindeyseniz şu lüleli saçlardan kullanmayın derim. Çünkü farklı açılardan ve özellikle haraket halinde, aksiyon sahnelerde falan çizmek işkence olabiliyor.(hoş böyle kokoş saçları olan bi karakter niye aksiyon içinde olur onuda pek anlamıyorum.)

Son olarak size bol bol kopya çekin diye sağdan soldan topladığım farklı tip ve modellerde saç örnekleri paylaşıyorum. İster olduğu gibi çizin, ister eklemeler ve değişiklikler yaparak, size kalmış artık. Banane zaten. İsteyen istediği gibi çizer.










































Bu bölüm de burada bitiyor ^^ Gelecek bölümde saçlarda ışık ve gölge, tarama, saç renklerinin siyah beyaz çizimlere yansıması, saçlarda hareket gibi konular falan olacak, bizi izlemeye devam edin xD Herkese kolay gelsin, iyi çizimler. 

3 yorum:

  1. off bütün çizimler çok güzel. en kısa zamanda bende deniyeceğim :D

    YanıtlaSil
  2. Animelerle çok haşır neşir değilim.Ama manga çiziyorum ve saç stillerine ihtiyacım vardı.Gamsahamnida çingu.~ Japon'cada teşekkürler arigato muydu?

    YanıtlaSil
  3. Bazı resimler gözükmüyor ama yinede teşekkürler

    YanıtlaSil

Pardon, bişey sorabilir miyim?