5 Aralık 2012 Çarşamba

Baş çizimi / 1



Herkese tekrardan merhaba. Umarım hepiniz iyisinizdir. Beni sorarsanız... tamam soran olmadığı bu kısmı geçebilirm >_<


Vücut çiziminin genel hatlarını bitirdiğimize göre, sıra geldi kafaya. Bu bölümde farklı açılardan baş çizimini anlatıyorum. Merak edenleri şöyle alalım...



Baş, iki bölümden oluşan bir organdır: Kafatası ve çene kemiği. Eğer geometrik şekil olarak düşünecek olursak kafatası bir daire, çene kemiği ise kenarları yumuşatılmış bir üçgen şeklindedir diyebiliriz. Aşağıda adım adım başın önden görünüşünün çizimini gördüğünüzde daha net anlaybilirsiniz.


1- Önce basit bir daire çiziyoruz.

















2- Dairenin tam ortasından aşağı doğru bir çizgi çekiyoruz. Karakterin çenesini ne kadar uzun planlıyorsanız o kadar uzatın ve viraz daha aşağı kadar çizin. Bu yüzün orta çizgisini oluşturacak.




















3- Daha sonra dairenin altına da bir çizgi çekin.


















4- Dairenizi üçte birinden kesecek bir çizgi daha çekin. (aşağıdaki gibi)

















5- Çeneyi aşağıda göründüğü gibi ekleyin. Çenenin uzunluğu resimdeki kadar olmak zorunda değil, istediğiniz kadar uzatabilirsiniz.


















6- Az kaldı... Aşağıdaki resimde yüzü oluşturan parçaların yerlerini renklerle işaretledim. İki çizgi arasında kalan kısım gözlerin olması gereken yer, zaten yerleri açıkça belli(kırmızı) Burada olabilecek en büyük güz baz alınmıştır, boyutları illa o boşluk kadar olmak zorunda değil. Burun (yeşil) daireyle alt kısmın birleştiği noktada bitmeli (boyu ne kadar olursa olsun) Ağız (mavi) çenenin bittiği yerle dairenin bittiği noktanın tam ortasında durmalı. Kulaklar ise üst çizgide başlayıp burnun sonuna kadar devam edebilir.


















7- Gösterilen yerlere gözleri, ağzı, burnu ve kulakları ekleyip bitiriyoruz. Yüzü yerleştirme işlemi bittikten sonra gereksiz çizgileri siliyoruz ki karışılık yaratmasınlar. Bitmiş hali şöyle bişey:


















Bu çalışma yüz çiziminin temelini oluşturuyor. İlk başlarda simetrik olmadığından şikayetçiyseniz eliniz alışana kadar kareli bir kağıda çizmeyi deneyin.

Aynı çalışmayı bir de profilden görünüş için yapalım:

1- İlk dört aşamayı tekrarlıyoruz.


















2- Çeneyi ekliyoruz. Çenenin uzunluğunu ve şeklini istediğiniz gibi ayarlayın.


















3- Orta çizginin solunda (karakter sağa bakıyorsa sağında) kalan bölüm yüz olacak. Yüzün üst kısmına önce çeneyi oluşturan düz çizgiyi takip dene bir çizgi çekiyoruz, ardından orta çizgiyle bu çizginin arasında kalan boşluğu ikiye bölüyoruz. Bu iki çizgiyi çizme sebebimiz gözün yerini tespit etmek. Ardından alt iki çizginin yarısına burnu, yarısına ağzı ekliyoruz (şekildeki gibi) En alt kısma da çene oyuntusunu ekliyoruz. Ben burada gözün olması gereken noktayı işaretledim ama daha biyik veya küçük çizmek size kalmış, o konuda bir kural yok. Boynun başa birleşmesi de aşağıdaki gibidir.


















4- Göz ve kulakların yeri aşağıdaki gibidir.


















5- Gözleri ve kulakları ekleyip fazla çizgileri silerek bitiriyoruz. Örnek çizim:

















Önden ve yandan çizimlerin yanında, bilmemiz gereken diğer bir nokta da farklı açılardan çizimler. Bu tip çizimler biraz daha komplike çizimlerdir, ama bunların temeli de aynı şeye dayanır. Öncelikle aşağıdaki tabloyu inceleyelim:


Bu tabloda, yüzün farklı açılardan görünüşünü görüyoruz. Dikkat etmemiz gereken şey, orta çizgi. Şekilde gördüğümüz gibi, orta çizgi yüzün açısı değiştikçe yer değiştirir. Orta çizgiyi doğru yere çizip diğer detayları onu referans alarak eklersek, istediğimiz açıdan yüz çizebiliriz.

Açı değiştikçe değişen tek şey orta çizgi değil tabii ki. Burun ve ağzın aldığı şekle dikkat edelim. Ağzın geniş alanda kalan kısmıyla geniş alanda kalan göz daha büyükken, diğer taraftaki daha kısa ve açıya göre küçülen biçimde olmalıdır. Bunu anlayabilmemiz için de taslak çizgilerini referans almalıyız.

Takip edeceğimiz aşamalar yine aynı:

1- Daireyi çiziyoruz.(şunu da bıkmadan usanmadan aşama olarak ekliyorum ya. ilkokul tutoriali sanki.)














2- Çenenin bitmesi gereken noktayı hayal edip oradan bir yukarı doğru bir çizgi çekeceğiz. Bu çizgi basitçe yüzün hangi tarafa baktığı ve başın hangi açıda döndüğüyle ilgilidir. Ç:izgiyi çektikten sonra, bu çizgiyle dairenin bittiği noktada kalan alanı ikiye bölen ikinci bir çizgi çekiyoruz. Bu iki çizgiyi çizme sebebimiz, orta çizgiyi doğru çizebilmek.(öğrendikten sonra direk orta çizgiden başlarsınız zaten bunlara gerek kalmaz.) Daha sonra dairenin alttan üçte birini kesen çizgiyi ve dairenin altındaki çizgiyi çekiyoruz. (amma kastım, resimdeki gibi işte)

















3- Çenenin bittiği noktayla dairedeki üçte bir çizgisini birleştiriyoruz. Dairede kalan kısa çizgi, aslında daireyi dörde bölen bir çizginin başlangıcı. Bu çizgiyi portakal dilimine benzer bir şekilde tamamlıyoruz.(resimdeki gibi) Bu çizgi orta çizgimiz işte. Eğer Bu çizgiyi doğru yerden ve şekilde kendiniz çizebiliyorsanız bu aşamadan başlayabilirsiniz.

















4- Çeneyi şekildeki gibi ekliyoruz. elmacık kemiklerinin olduğu üst bölüm, üçte bir çizgisinden başlayıp çenenin en alt noktasına kadar inmeli, diğer tarafsa yine çenenin en alt noktasıyla daire arasındaki bir yay gibi çiziliyor.

















6- Orta çizgiyi bulmakta kullandığımız çizgileri siliyoruz ki kalabalık yapmasın. Son hali şu olmalı:


















7- Önce uzakta olan (küçük) gözün yerini işaretleyin. Yeri aşağıdaki gibi. İki gözün arasındaki mesafe bu küçük göz kadar olmalıdır. Mesafeyi ayarladıktan sonra büyük gözü (yakındaki) çizin. Burun, küçük gözün önünde görünmeli veya bittiği yerden başlamalıdır.(burnun büyüklüğü-küçüklüğü size kalmış, ben ortalama bir yer gösterimi yaptım sadece) Ağız yine çeneyle burnun tam ortasında. Kulaksa iki çizginin arasında kalıyor.

















8- Bitmiş hali için örnek:
















Aşağıdaki tabloda başın tüm açılardan çizim örnekleri var. İncelerseniz faydalı olur.

Şimdilik bu kadar yeter. Umarım açıklayıcı olmuştur. Bir sonraki bölümde daha komplike açılardan çizimlere geçiyoruz. Herkese kolay gelsin, iyi çizimler ^^



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Pardon, bişey sorabilir miyim?