4 Aralık 2012 Salı

Bayan karakter çizimi Vol 3


Kaldığımız yerden devam... Kısa bir aranın ardından bayan karakterlerle ilgili detaylardan devam ediyoruz. Bu bölümde daha önce de dediğim gibi kas gruplarının tek tek incelenmesi için örnekler koymak, bunun dışında da karakterleri biraz daha özelleştirmek için detaylara inmek istiyorum. Çünkü karakterleri sürekli standart ölçülerle çizmek mümkün değil. Farklılıkları yaratırken yaş, kilo, boy, mensup olduğu ırk, meslek vs. gibi birçok detayı da gözününde bulundurmamız gerekiyor.


Kas gruplarını gösteren çizimlerle başlayalım. Aşağıda kadınlardaki temel kas gruplarının önden, yandan ve arkadan görünüşlerini görüyorsunuz: 



Bu kas gruplarını göstermemin nedeni hepsini tek tek çizip body building ile meşgul kadın karakterler çizmeniz değil tabii ki :p Sadece yerlerini görmeniz ve hareket esnasında aldıkları şekilleri çiziminize daha kolay yansıtmanız. Bir fotoğrafa veya referans resme baktığınızda, eğer bu kas gruplarını biliyorsanız gerçek resimdeki şekillerini de gördüğünüz anda hatırlar ve daha kolay çizersiniz. İleride vücudun parçalarını tek tek anlatmaya başladığımda bu çizimlere daha çok ihtiyacınız olacak. 

Kas gruplarını bilmenin bir diğer faydası da gölgelendirme. Gölgelendirme yaparken (screentone veya tarama ile, farketmez) bu kas gruplarına göre yapmanız gerekiyor.

Kadın vücudunda gölgelendirme örnekleri:

Karşıdan ışık vurduğu baz alınarak yapılmış standart ön arka ve yandan gölgelendirme

Karın bölgesindeki çıkıntılara ve gölgelendirmeye
dikkat. 
Kasların şişkin olduğu bölgeler ışıklı ama diğer alanlar
gölgeli
Boyun, göğüs ve karın kaslarını yukarıdaki örnekteki boşlıklarla karşılaştırın
Kol ve bacaklardaki gölgelere dikkat
 Gölgelendirme ayrıca değineceğimiz bir konu, ama kas gruplarıyla vücuttaki gölgelerin biçimleri doğrudan ilişkili. Bu konuyu iyice öğrenmenin tek yolu, çizdiğiniz referans resimlerdeki gölgeli alanları işaretleyip kendi çiziminize de uygulamak. Böylece hangi tür ışık altında, hangi pozisyonda nasıl bir ışık ve gölge şekli oluştuğuna dair tecrübe edinirsiniz. Gölgeleme eklemeden çizim yapmamaya dikkat edin. Işık ve gölgenin olmadığı bir çizimde derinlik olmaz ve herşey iki boyutlu görünür.

Gölgelendirmeyi ileride tekrar dönmek üzere burada bırakıp, karakterleri özelleştirme konusuna geçiyoruz. İsterseniz kilo ile başlayalım. Karakterinizin vücut tipi ve kilosunu çizime nasıl yansıtacağınızla ilgili biraz konuşalım.

Kadınlarda temel olarak dört vücut şekli bulunur, ama detaylandırırsak bunu sekize de çıkarabiliriz. Bu şekiller siluetin benzediği şekle göre adlandırılır. Aşağıda bu vücut tiplerinin temel çizimleri var:

Ters üçgen, sütun, diktörtgen, elma, armut, zarif kum saati, tam kum saati
Bu vücut tiplerini incelememiz gerekirse:

- Ters üçgen: Omuzların geniş, leğen kemiğinin biraz daha dar olduğu vücut tipidir. Kadınlarda fazla bulunmaz, bu tip vücuda sahip kadınlar genelde güçlü iskelet yapısı olan ve erkeksi hatlara sahip, genelde sporla uğraşan kadınlardır. Mesela, Black Lagoon'daki Revy bu tipte çizilmiştir.

- Sütun: Düz, kıvrımsız, ince bir vücut şeklini temsil eder. Bu tip kadınlar küçük göğüslü ve düz hatlara sahiptir. Mesela Rukia Kuchiki.

- Dikdörtgen: Omuz, leğen kemiği ve beli aynı veya yakın kalınlıkta bulunan vücut tipi. Halk arasında "kalas gibi" denen, bel çukuru olmayan veya az olan tip yani. Örnek veremiyorum çünkü animelerde bu tip asla çizilmiyor.

- Elma: Omuzları dar, göbekli ve kalçası geniş tiptir. Orta yaşlı veya orta yaş üstü, çocuklu kadınlar bu tipte çizilebilir.

- Armut: Göğüsleri küçük, kalçası büyük tip. Karikatürize karakterler genelde böyle çizilir.

- Zarif kum saati: Bu karakter standarttır. İdeal vücut ölçülerindeki standart kadın tipidir.

- Tam kum saati: Beli standarttan ince, göğüsleri ve kalçası iri kadın tipidir. Seksi ve dişiliği vurgulayan karakterler bu tiptedir. Mesela, Rangiku Matsumoto

Bu vücut tiplerini çizeceğiniz karaktere göre kullanabilirsiniz. Şimdi de farklı kilolarda bazı çizimleri görelim:


Kilo arttıkça oluşan değişimleri yukarıdaki resimde inceleyebilirsiniz.  Çizimler çok detaylı değil, ama genel hatları görmeniz açısından yeterli.

Biraz da karakterin diğer özelliklerine göre vücut çiziminden bahsedelim. Karakterin vücut dili, bedensel özellikleri, vücut tipi, çizmek istediğiniz profile bağlıdır. Aşağıdaki örnekleri inceleyip devam edelim :


Sıradan, şeytani, atletik, genç/utangaç, seksi ve kahraman
Yukarıda sadece birkaç örnek görüyoruz, ama bunu çok daha çeşitlendirebiliriz. Biraz açmamız gerekirse:

- Sıradan tipler, yani sokakta, herhangi bir yerde ve şekilde karşılaştığımız, fazla dikkat çekmeyen detaylara sahip tiplerdir. Vücut orantıları normal, boyları ne çok uzun ne cok kısadır.

- Atletik tip, genelde aksiyonda birebir yer alan kadın tipidir. Dövüş sanatları veya herhangi bir sporla ilgilenmektedir. Bu tiplerin bisepleri biraz daha belirgin, omuzları geniş, göğüsleri ortalama, bacakları biraz daha kaslıdır. "Güçlü kadın" imajı çizen bir tiptir genellikle.

- "Teenage" yani ergenliğe geçişteki karakterlerle çekingen, naif karakterler genelde düz hatlara sahiptir. Omuzları ince ve düzgün, göğüsleri küçük, kalçaları düz olur. Lolita tabir edilen kızlar bu kategoridedir.

- Seksi kadınlar veya dişiliği vurgulanan kadınların en önemli özelliği iri göğüsleri ve uzun bacaklarıdır. Fazla yuvarlak kalça, yuvarlak hatlı ve iri göğüsler, diğer karakterlere göre biraz daha uzun bacaklar bir karakterin seksiliğini vurgular. Bu tip karakterler genelde olgun yaştadır.

- Süper kahraman tipi kadınlar ise isminden belli olacağı gibi diğer tiplerden çok daha farklı olarak çizilen, göze çarpan kadınlardır. Boyları diğerlerinden uzun, bacakları güçlü ve uzun, karın ve kol kasları belirgin, göğüsleri dolgun olan bu dişiler birçok özelliği birden barındırır.

Tabi, bu tiplerin hepsini harmanlayıp mix tipler yaratmakta mümkündür, hiçbirşey standartlara uymak zorunda değil. Yine de çok fazla özelliği tek karaktere toplamamaya çalışın.

İşte bu kadar, umarım atladığım birşey yoktur. Gelecek bölümde erkek karakterler için de aynı çalışmayı yapıp detaylara geçmeyi planlıyorum. Hepinize kolay gelsin, iyi çizimler ^^

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Pardon, bişey sorabilir miyim?