18 Aralık 2012 Salı

Çizerken Yaşadığımız Bazı Genel Problemler ve Çözüm Önerileri


Bütün gördüğüm tutorialleri uyguladım, yine de birşeyler yanlış ama ne... İşte bu, amatör çizerlerin yaşadığı en büyük sıkıntılardan biri. Hatalı birşey olduğunun farkındasınız, ama nasıl düzelteceğinizi bilmiyorsunuz. Etrafınızda yorum yapacak biri de yok (veya var ama nasıl düzeltileceğini bilmiyor) İşte böyle durumlarda yardımcı olması açısından, en sık yapılan yanlışları ve olası çözüm yollarını toparlamaya çalıştım. Umarım faydalı ve açıklayıcı olur.



1- Kafa basık görünüyor.
Kafayı çizdiniz, saçları da eklediniz, ama kafada bir basıklık var, böyle ortadan şişkin, tepeden basık görünüyor yerküre gibi xD. Bu durumun iki açıklaması olabilir. Birincisi, kafayı oluşturacak daireyi basık çizmişsinizdir ki bu nadir görülür. İkincisi ve en önemlisi, saçları yanlış çizmişsinizdir. Saçları çizerken kafanın dairesel şeklini bozmamaya dikkat edin. Üst tarafı dümdüz bir çizgi halinde çizerseniz kafanın basık görünmesi kaçınılmaz. Gözlerin arasını farla açık çizmekte yüzü biraz basık gösterir, dikkat.


2- Gözler simetrik görünmüyor.

Karşıdan çizimlerde, gözlerin ilk başta biraz asimetrik olması normal. Bu olayı aşmak için, öncelikle göz çizimi aşamalarını iki göze aynı anda uygulayın. Önce bir gözü bitirmeyin. İkincisi, gözlerin eşit boyda olduğundan emin olmak için iki göü birleştiren silik çizgiler çekerek boyutlardan emin olun. Aynı şeyi kaşlar için de yapın. Göz merceklerini çizerken de birinci bittikten sonra ikincide aynı yere aynı biçimde yerleştirmek için sürekli ilk çizimi referans alın.

3- 3/4 görünümlerde gözler tuhaf görünüyor.

Bunun sebebi büyük ihtimalle uzakta kalan göze şekil verememenizdir. Uzaktaki gözün şekli veya boyutu yanlıştır. Uzaktaki gözü asla yakındakiyle eşit çizmeyin. Bkz.Göz Çizimi sayfası

4- Gözler faklı yönlere bakıyor gibi görünüyor.

Eğer karakteriniz şaşı görünüyorsa bunda iki sebep olabilir. Birincisi, göz merceklerini doğru yerlere çizmediniz. İki, gözlerin odaklandığı nokta aynı değil. Birincinin çözümü göz merceği çizimlerinde doğru olan tarafı referans alıp tekrar çizmek. İkinci problemde ise, göz bebeklerini çizmeden önce iki göz bebeğinin de olması gereken yeri çarpı ile işaretleyin. Çarpının orta noktası gözün merkezidir. Göz bebeğini ona göre ve eşit çizin. Hala olmuyorsa(ki bu nadirdir) iki gözü ortasından bölecek bir çizgi geçirip o çizgiyi referans alarak göz bebeklerinin yerini belirleyin.

5- Göz ışıltıları gerçekçi değil.

Dairesel değil öylesine çizmiş olabilirsiniz. Gözün küresel bir yapı olduğunu unutmayın. Örnekleri inceleyin.

6- Yan duruş pozisyonlarında omuzlar yanlış görünüyor.

Yana dönük duran pozisyonlarda sık görülen bir problem. Muhtemelen uzakta kalan omzu da yakındakiyle eşit çizdiniz. Gerideki omzu açıya göre daha dar çizmelisiniz. Ayrıca uzakta kalan omzun görünmeyen yerlerini de çizerek bu problemi azaltabilirsiniz.


7- Kollar-bacaklar çok düz.

Bloklar halinde çizerken kolun-bacağın şeklini dümdüz bir dikdörtgen gibi çizerseniz bu problem oluşur. Kolların ve bacakların esas şekline uygun çizimler yapın. Ayrıca kol ve bacakların anatomik yapısını, kaslarını inceleyin. Kollarda bisepsleri atlamayın.

8- Dirsekten kırık olan pozlarda kol gerçekçi durmuyor.

Muhtemelen kolun alt kısmını fazla uzun çizdiniz, dirseği de yanlış konumlandırdınız. Kol çizimiyle ilgili ayrı bir konu zaten açmayı düşünüyorum, ama öncesinde şunu deneyin: Referans resimde el bileği ve dirseğin nerede başlayıp bittiğine dikkat edin. Gerekirse o noktalardan iki çizgi çıkarın ve o şekilde çizin.


9- Üst vücut fazla uzun oldu.

Bunda çok sebep olabilir, ama genel sebep göğüs kafesiyle leğen kemiğinin arasındaki bölgeyi fazla uzun çizmek. Karın boşluğunu çok uzun çimeyin, leğen kemiği ve göğüs kafesi bloklarını yaklaştırın.

10- Bacaklar dengeli görünmüyor.

Ayakların olması gereken yerleri yanlış çizdiniz muhtemelen. Ayakların olması gereken yeri tekrar çizin. Dizlerin konumuna dikkat edin, gerekirse dizler için de bir referans çizgi oluşturup doğru çizdiğinize emin olun.

11- Erkek karakter kız gibi oldu.

Eğer daha maskulen olsun istiyorsanız hatlarını keskinleştirin. Gözleri, vücudu ve yüz şeklini daha köşeli çizin.

12- Omuzlar fazla geniş duruyor.

Omuz başlarını oluşturacak daireleri göğüs kafesi blokuna fazla uzak çizdiniz muhtemelen. Yakınlaştırıp tekrar deneyin.

13- Karakterim farklı açılardan farklı biri gibi görünüyor, benzemiyormuş gibi hissediyorum.

Bu da çok yaygın bir problem. Yüz hatlarını ön ceğheden belirledikten sonra, yüz detaylarını diğer açılardan da korumalısınız. Karakteri farklı açılardan çizerken, çene boyu, göz şekli ve büyüklüğü, burun biçimi gibi detaylara dikkat edin. Gerekirse kareli bir kağıda ilk çalışmalarınızı yapın ki boyutları daha iyi görebilesiniz. Farklı açılarda yüz detaylarını korumaya çalışın.

14- Alın çok dar görünüyor.

Saçları yanlış yere çizdiniz veya gözler fazla büyük. Saç çizerken alnı oluşturacak boşluğu da bırakın. Gözlerin olması gereken yeri zaten anlatmıştık, oradan yukarı doğru genişlemesi söz konusu değil, sadece aşağı doğru genişleyebilir. Saç çizgisini de çok aşağıdan çizmeyin. Yüzü oluşturan ana dairenin 1/3 ü göz, 1/3 ü alın, kalan 1/3 ü ise saç için ayırın. Bu oranı bozmamaya çalışın.

15- Poz gerçekçi durmadı, karakter robot gibi duruyor.

Detayları atlamış olmanız muhtemeldir. İnsan anatomisini inceleyin, insan vücudunun kıvrımlarını, kasların duruş şekillerini bol bol inceleyin. Unutmayın ki gerçek insan vücudunun detaylarını bilmeden ve bol bol deneme yapmadan gerçekçi bir çizim yapmanız kolay olmayacaktır.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Pardon, bişey sorabilir miyim?