6 Aralık 2012 Perşembe

Baş Çizimi/ 2

Kaldığımız yerden aynen devam! Geçen bölümde başın üç farklı açıdan (ön, profil ve 3/4) çizimiyle ilgili temel bilgilerden bahsetmiş ve baş çizimi için gereken genel geçer tekniklerden birkaçını görmüştük. Bu bölümde işi biraz daha ilerletip, daha karmaşık pozisyonlarda baş çizimlerine geçiyoruz.

Bu bahsettiğim farlı pozisyonlardan basitleriyle yani aşağı ve yukarı doğru bakan baş çizimlerinden başlayalım istiyorum. Mantık yine aynı, tek fark kafatası ve çenenin oranlarında.

Aşağı bakan yüzden başlayalım. Aşağı bakan bir insan yüzünü inceleyelim başta.

Aşağıdaki resimde gördüğümüz gibi, aşağı bakan başta çene kısmı daha kısa, kafatası daha yüksek oranda görünüyor.
Resmi hemen taslak çizgileriyle belirtmemiz gerekirse:

Aşağı yukarı böyle bir taslak hazırlamamız gerekecek. Taslağı hazırlamak için diğer çizimlerde yaptığımız ilk adımları aynen tekrarlıyoruz, aşağıda gördüğümüz gibi:

Bu aşamadan sonra, çenenin asıl olması gereken noktadan yukarı bir noktaya çekilmesi gerekiyor. Unutmayın, çene kısmı ne kadar kısa olursa baş o kadar çok eğik görünür. Ne kadar eğik çizeceğimize karar verdikten çenenin olması gereken yeri işaretliyoruz ve çeneyi ekliyoruz. Aşağıda çenenin baş tam karşıya bakarken bulunduğu konumu kırmızıyla işaretledim, görmeniz açısından:


Bu işlemi tamamladıktan sonra yüzün detaylarını ekleyebilirsiniz. Taslakta bu detayların nereye yerleştirildiğini geçen bölümden biliyorsanız, zaten tahmin etmişsinizdir. Alt kısım daha kısa olduğundan burun ve ağız doğal olarak daha yakın olmalı. Gözler açıksa bu pozisyonda  biraz daha büyük görünür. 

Taslağımız bitti bile. Bu kadar basit, ilk bölümdekinden çok farklı birşey yok. Aşağıda tamamlanmış bir örnek var:

Geçelim yukarı bakan yüze. Yukarı bakan yüzlerde, çene altı bölgesi açıkça göründüğünden dolayı çene üçgenden çok dairemsi bir şekil alır. Örneği inceleyelim:
Şimdi, yaptığımız işlemleri biraz tersine çevirme zamanı geldi. Çene kısmı da dairesel göründüğünden, iki parçadan oluşan oval bir taslak çizmeliyiz. 


Şimdi bunu uygulayalım. Öncelikle ilk işlemleri uygulamalıyız, ama bu kez tersten:

Şimdi, yüzün eğiklik derecesine göre, üst kısma üçte birlik çizgiden başlayan bir yay ekliyoruz. (baş az eğikse uzun, çok eğikse kısa olmalı. Çünkü bu kısım alnı oluşturacak)
Çizgiyi ekledikten sonra, bu kez yeni bir çizgi çiziyoruz, bu da dairenin alta kalan kısmını ikiye bölen bir çizgi.(aşağıda kesik görünen)
Bu çizgiyi de ekledikten sonra detayların yerleştirilmesine geçebiliriz. Gözler ve burun yine aynı yerinde, ama tersten bakınca. Ağız üçte birlik ve üçte ikilik çizgilerin tam ortasında olmalı. Griyle belirtilen alan çenealtının maksimum görünebileceği alan.(siz kendi açınıza ve karakterin yüz şekline göre ayarlamalısınız.) Son olarak köşelere iki düz çizgi çizerek yüzün görünüşünü destekleyin, böylece taslağı düzenlerken kafanız karışmaz.


Bitmiş bir örnek:

Yukarı ve aşağı bakan yüzün profilden çizimi için ayrı ve özel bir tutorial eklememe gerek yok, yüzü oluşturan çizgiyi ne tarafa çizerseniz yüz o tarafa bakar görünecektir. Aşağıda birkaç yöne çevrilmiş hali var. Özel birşey yapmaya gerek yok göreceğiniz gibi.

Geldik 3/4 açılı yüzlerin aşağı yukarı bakan görüntülerine... Bu kısım biraz belalı gelebilir, ama aslında mantık aynı. Aynı işlemleri uyguluyoruz, tek farkla, orta çizgiyi sağa sola kaydırarak. Orta çizgiyi tam ortaya değilde biraz sağa veya sola çekersek, ve önden görünüm 3/4 yüzde uyguladığımız herşeyi uygularsak bu açıyı da kolayca tamamlarız. Tek yapmamız gereken, bilgileri birleştirmek.

Aşağıda, aşağı bakan yüz çizimini 3/4 yüz formuna uygulamaya çalıştım. Kırmızı çizgiler, soldan çizilmiş orta çizgi ve çenenin bu orta çizgi referans alınarak çizilmiş halini gösteriyor. 
Yeni orta çizgiye göre değişen göz, burun ve ağzın olması gereken yerler aşağıda:

Aşağıda internetten arama yaparken bulduğum birkaç baş taslağı var, incelemeniz açısından:

Tabii ki burada gördükleriniz, sadece basit taslak çizimleridir ve sadece bunlar üzerinden gelişim sağlamanız faydasız. Yapmanız gereken, bol bol farklı referans resimleri bulup taslakları uygulayarak onları referans alan çizimler uygulamak. Kısacası pratik yapmak. Önce referans resimlerden (gerçek insan resmi veya varolan manga-anime çizimleri) pratik yapın ki, detayları kavrayabilin. 

Bu bölüm de burada bitiyor. Gelecek bölümde farklı yüz tipleri, yaşa göre yüzdeki değişimler ve yüzün gölgelendirmesi gibi konular olacak. Daha sonra ise göz çizimi konusuna geçmeyi planlıyorum. Herkese kolay gelsin, iyi çizimler ^^

p.s.: Şimdi farkettim de, bazı çizimler cidden çok kalitesiz olmuş. anlaşılmayan bölümleri revize etmeye çalışıcam boş bir vaktim olduğunda. 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Pardon, bişey sorabilir miyim?