3 Aralık 2012 Pazartesi

Cosplay: Anne ben anime oldum

Anne: Kızım bu ne hal, elin yüzün bembeyaz??
-Anne ben anime oldum.
- Nee? Anemi mi oldun? belli zaten betin benzin atmış. Otur şöyle ben şimdi bi şurup getiririm bişeyciğin kalmaz.


Baba: Ne lan bunlar, erkek adam makyaj mı yapar?
- Yok baba onlar Cosplay için
- Bide utanmadan cevap veriyor, aah ah buda mı gelicekti başımıza ... Hanım koş tansiyon ilacımı getir!!

Aileye Cosplay olayını anlatmaya çalışırken girilebilecek komik diyaloglardan böyle webcomics falan bile yayınlanabilir aslında ^^ Japon aileler artık alışmışlar da, diğer ülkelerde durum pek o kadar iç açıcı olmasa gerek xD Birçok cosplay meraklısı bence daha böyle birşeyin hali hazırda yapıldığını bilmediği dönemlerde bile dolaylı olarak oyun veya anime karakterlerinde görüp beğendiğim herhangi bir giysi, aksesuar vs. beğenmek, veya "acaba gerçek insan olsa nasıl bişey olurdu?" diye hayal etmek suretiyle farkında olmadan cosplay in çekim alanına girmiştir.^^

Cosplay'in uzakdoğu ülkelerinde ne denli "delilik" derecelerine vardığını görmeden önce, öyle karakterin elbisesini, saçını falan taklit ederek ortalarda gezmek gibi hayal ediyordum. Gerçekten de bu durum olsa olsa "obsesyon" şeklinde açıklanabilir, çünkü bazı diehard cosplay oyuncuları bir insanın bir kurgusal karaktere yaklaşma sınırlarını zorlayıp, akla hayale gelmedik yöntemler keşfedebiliyorlar.

Konuştuğum kadarıyla bu arkadaşlar için olay kesinlikle "mükemmel bir kostüm" yaratmak değil, birebir o karakterin kimliğine bürünebilmek, onun gibi konuşmak, düşünmek, hareket etmek... kısacası mükemmel bir kurgusal karakter kopyası yaratmak. Bir tiyatro oyuncusu gibi ayna karşısında saatlerce mimik çalışmak, karaktere benzer ses tonu ve vurgu yaratabilmek, karakterle özdeşleşen pozu en iyi yakalayan fotoğraf için sayısı belirsiz bollukta fotoğraf çektirmek(onca fotoğraftan sadece birkaç tanesini yayınlamaya değer buluyorlar) aşmış cosplayseverler için gayet normal şeyler.

Bu aşmış bitirmiş cosplay manyaklarının iki türü var, biri sadece "cosplay" e takık olan, diğeri hem cosplay olayına hem de bir karaktere takık olan. Birinci tür bir karakter belirleyip oynuyor, sonra diğeri vs. derken bir çok karakterin hakkını veriyor. Ne kadar çok ve farklı karaktere bürünebilirse onu bir başarı sayıyor. İkinci tür (ki bunlar biraz daha manyak) kafaya tek bir karakteri takmış durumdalar. Artık öylesine bütünleşiyorlar ki o karakterle, kostümsüz halleriyle bile ister istemez o karakterden birşeyler taşıyorlar.( Yazıda bolca lafı geçecek iki arkadaşım mesela. Byakuya Kuchiki oynayan birincisi farkında olmadan böyle sakin bir ses tonuyla kesik kesik konuşup etrafa gözlerini devirerek bakmaya başlamıştı, öteki Yuno Gasai oynayan da masada otururken sürekli yüzünü iki elinin arasına almaya alışmıştı)


Gerçekten meşakkatli bir süreç cosplay, ciddi bir emek istiyor. Bu işe gönül vermiş birisi için her bir detay ayrı bir iş. Herşeyin mükemmel olması için gözünü kırpmadan ciddi paralar da harcayabiliyorlar. Kostümleri edinmenin birkaç yolu var, hazır almak, dikmek veya özel diktirmek.(Aslında çoğu hepsini aynı anda yapıyor, genellikle hazır alıp üstlerine oturmayan veya beğenmedikleri kısımlara ufak operasyonlar yapıyorlar illaki) Hani çizimlerde pek fizik kanunları olmadığından gerçek hayatta aynı kostümü giymek tam benzemesine yetmiyor bazen, bunlar için de bir sürü hile bulmuşlar.(Denk geldikçe paylaşırım)

Peruk teknolojisi henüz animelere yetişebilmiş
değil, ama çok yaklaşmış.

Kostüm öyle ya da böyle her türlü benziyor benzemesine de, en büyük sıkıntı saç. Animelerin yer çekimine meydan okuyan, ışıl ışıl parlayan, tel tel salınan çizimlerini yerçekimli bir ortam olan dünyada uygulamak resmen bir işkence halini alabiliyor. Peruklarla uğraşmak her zaman daha kolay tabii de, hiçbir saç ürünü saçın bu derece yerçekimine meydan okumasını sağlamadığından cosplay ile uğraşanlar sık sık sinir krizlerine giriyor.(Adamlar haklı tabi, mesela Envy'nin palmiye misali saçları naparsan yap gerçek hayatta o forma gelmez, gelemez) Tabi bu arkadaşlar artık bu peruklarla veya kendi saçlarıyla uğraşa uğraşa bir kuaför kıvamına gelmeye başlamışlar, tara, fön çek, gerekli yerleri kabartıp gerekli yerleri indir, parlasın diye spreyler falan sık, tutam tutam ayırıp resimlerle aynı hale sok, vs. vs. (Peruklar öyle geldiği gibi kalmıyor çünkü zaman içinde formunu kaybediyor)



Göz büyüten lensler
Tüm bunların yanında bir de makyaj olayı var, aslında zevkli ama yine de ömür törpüsü olabiliyor bazen. En belalı kısmı ten rengini uydurmak. Diğer kısımları çok zevkli ^^ Lensler de olmazsa olmazı bu makyajın. Takma kirpikler ve lensler birkaç makyaj hilesiyle birleştiğinde gözlerde istenen efekt bir noktaya kadar yaratılabiliyor.(artık buna özel, büyütülmüş lensler var)


Cosplay, günümüzde artık bir sektör, hem yapanlar hem ürünlerini satanlar için, ciddi bir gelir kaynağı. Firmalar hayaller gerçeğin arasındaki sınırın kalkması için sınırları gerçekten zorlayan ürünler çıkartıyorlar bazen. Kostümler çok çeşitli ve maliyetleri yüksek. Diğer yandan profesyonel makyaj ürünleri satan firmalar da bu potansiyeli değerlendirmişler; popüler karakterlerin görünümüne uygun makyajların uygulama tekniklerini de içeren özel paletler, veya sadece cosplay için kullanılmak üzere makyaj ürünlerini piyasaya sürüyorlar. Kostüm firmaları sırf reklam amaçlı aktiviteler düzenleyip yarışmalar yapıyor, yani sektör fanları teşvik ediyor her türlü.(zaten birçok insan Japonya'da işin bu noktalara ilerlemesini de sektörün teşviklerine bağlıyor)

Tanıtım yapan birkaç profesyonel cosplayer
Peki, bunun böyle herşeyine ince ince uğraşıp paraya kıyıyor bunlar, bunun bir geri dönüşü var mı? Bu biraz göreceli hani, zevk için yapanlar olduğu kadar cidden profesyonel olmuş, bu işi meslek edinmiş birçok insan da var. En basitinden cosplay konusunda aşmış üniversite öğrencileri Akihabara'da anime konseptli kafelerin falan tanıtımlarında çok rahat part time iş bulabiliyor (durup dururken sadece resmini çekmek isteyen turistlerden üç beş bişeyler kopararak dahi idare eder ya neyse) Daha ileri gitmiş "profesyonel" cosplayer lar saatlik ücretle aktivitelere katılan, gerçekten seçtiği karakter olarak firmalar tarafından takdim edilen arkadaşlar bunlar; saat ücretleri de gayet güzel. Ayrıca yine firmaların reklam çekimlerinde falan modellik yaparakta gayet güzel finanse etme şansları var.(Şans demişken, doğuştan bir şansta gerekiyor, öyle ya da böyle karakterle fiziksel anlamda ortak noktaları olanlar, veya güzel/yakışıklı tipler bu konuda daha önce)  Ayrıca son zamanlarda cosplay hiç olmadığı kadar mainstream oldu, mesela Vocaloid ile hayatımıza giren sanal popstar Hatsune Miku Toyota reklamında oynayınca, youtube daki makyaj videolarıyla ünlü Michelle Phan Toyota sponsorluğunda "Hatsune Miku makyajı" adı altındabir video yayınladı. Bu videoda kendisi gördüğüm en güzel Miku cosplayini yapmış, şuradan izleyebilirsiniz.

Tabi, bu bahsettiğim "geri dönüş" beklentisi olsun veya olmasın, cosplaye gerçek manada takıntılı gençler için uğruna yapılabileceklerin sınırı yok; ufacık bir detay bir ton baş belası şeyle uğraşmak demek olsa da. Örneğin daha önce bahsettiğim Yuno Gasai'yi oynayan arkadaş kilo almamak için yemeden içmeden kesilmişti kelimenin tam anlamıyla, sonradan dikkat ettim ki bu cosplay le uğraşan kızların hepsi aynı model gibi fiziklerine dikkat ediyorlar. Daha ileri gidenler de yok değil; göz kapaklarından, yüzlerinden, göğüslerinden ameliyat olup anime karakterine benzeme çabasındaki insanlardan bahsediyorum. Tek estetik operasyon yaptıranlar dışında olayı abartanlar da mevcut.

Göz, burun, dudak ve yüzünden toplamda 10 operasyon
geçirien bayan, amaç anime karakteri yüz hatlarına sahip olmakmış.
Gördüğünüz gibi operasyonlardan sonra photoshop yapmasına
gerek kalmamış.
Cosplay'in en güzel taraflarından biri de cinsiyet sınırının olmaması. Cinsiyete bakılmaksızın özgürce karakter seçilebiliyor ve karşı cinsi idol seçenlerin cinsel tercihlerini sorgulayan yok. Özellikle bishounen karakterleri hep kızlar oynuyorlar.

Benim en çok güldüğüm şeylerden biri de bu cosplayde Amerika-Japonya çatışması. İnternet ortamında çok dönen bir geyik bu, şimdi bu Japonlar Amerika'lıların "epic fail" cosplay leriyle dalga geçmeye bayılıyorlar, cosplay aslında Amerika'da başlamasına rağmen olayı alıp götüren Japonlar, şimdi onları beğenmiyor ve bildiğin internet memelerine konu ediyorlar. Üşenmemiş aramış bulmuş karşılaştırma yapmışlar(zaten Amerikalılar da ondan kızıyor, gidip en kötü örnekleri nerden bulup çıkartıyorsunuz diye xD)




(İnsanlarla dalga geçilmesi taraftarı değilim de o kadar uğraşıp emek veriyorlar ki biraz ukala olmaya hakları var diye düşünüyorum^^)

Cosplay'de Japonların en büyük rakibi Ruslar. Doğuştan gelen genetik avantajlar biraz da çabayla birleşince ortaya çıkan sonuç:















Filipinler de cosplay konusunda bayağı aşmaya başlamış ülkelerden. Gençler arasında cosplay salgını var desek yanlış olmaz.

Bulduğum/gördüğüm/öğrendiğim tüm cosplay tutoriallerini paylaşmaya çalışacağım zaman içinde. siz de cosplay yapmak istediğiniz karakterle ilgili tutorial talebinde bulunabilirsiniz, istenen karakterlere öncelik sağlamış olurum böylece. Herkese kolay gelsin, iyi cosplay'ler.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Pardon, bişey sorabilir miyim?