6 Aralık 2012 Perşembe

Baş Çizimi / 3


Herkese merhaba!! Baş çiziminde sona yaklaşıyoruz ^^ Üçüncü ve son bölümle ekranlarınızdayım ^^

Önceki bölümlerde gördüğümüz taslak hazırlama yintemi, yüz şekli ve özellikleri ne olsun olsun standarttır, ama çizimlerimizi özelleştirmek için, yüz özelliklerini çizimimize nasıl ekleyeceğimizi de öğrenmemiz gerekir. Tüm karakterleri standart bir yüzle çizmek hepsinin aynı kişi gibi görünmesini sağlar. Bu yüzden farklı karakterlere farklı özellikler uygulamamız gerekir.

Bu noktada, erkek ve kadın karakterler arasındaki yüz şekli farklarına bakalım.

Aslında böyle bir fark yok denecek kadar az, ama aradaki tek görünür fark, erkek karakterlerin yüzü daha köşeli özellik taşırken kadın karakterlerin yüzleri daha yuvarlaktır. Aynı kadın ve erkek vücudundaki farklılık gibi düşünün. Diğer bir fark ise, erkek karakterlerin çeneleri biraz daha uzun ve köşelidir. Bu iki farkın da sebebi erkeklerde iskelet sistemi kadınlardan daha gelişmiş olduğundan, yüz kemiklerinin da daha güçlü hatlara sahip olmasıdır.
Aşağıda konuyu anlatan güzel bir resim var, inceleyelim:


Yüz şeklini ve çene yapısını inceleyelim. Aşağıda da benzer bir resim var.

Birkaç farklı özelliğe sahip yüz çizimi örnekleri. Fikir olması açısından :

Daha keskin hatları olan yüz:
Bu yüzde çene daha uzun ve kemik yapısı biraz daha belirgin.
Bunda ise kemik yapısı gayet güçkü, çene ise geniş:
Uzun, ince ve zayuf bir yüz. Kemik yapısı çok güçlü değil. 
Elmacık kemikleri çıkık:
Şişman bir yüz:
Gördüğünüz gibi, bunları daha da çeşitlendirebiliriz. Karakterleri yaratırken yaşlarına ve yapılarına uygun yüzler çizmek için gerekli olan şey farklı yüz tiplerine hakim olmaktır. Bunun yanında, yüzdeki yaşa bağlı gelişim ve değişimleri de bilmeliyiz.

Aşağıda yüzün yaşlara göre değişimini gösteren bir tablo var.


Bu tabloyu incelediğimizde, yüzün yaşlanmasıyla ve gelişimiyle ilgili detayları görebiliriz. Kısaca bunlardan bahsedersek:

0-10 yaş: Yüzde kemikler henüz gelişmemiştir ve yüz şişman, dolgun görünür. Çene ve yanaklar aynı doğrultudadır. Yüz dairesel bir şekilde görünür.
10-20 yaş: Kemikler gelişmeye başlamıştır, ama yüz hala çok keskin hatlı değildir, iskelet yapısı yeni güçlenmeye başlamıştır. 
20-30 yaş: Yüzün tam şeklini aldığı yaştır. Burun ve çene yapısı güçlenmiş, yanaklardaki dolgunluk azalmıştır. 
30-40 yaş: Kemikler belirginleşmeye,  göz altında hafif çizgiler oluşmaya başlar.
40-50 yaş: Erkeklerde saçlar seyrekleşir, göz etrafındaki kırışıklıklar belirgin hale gelir. Kemikler daha da belirginleşir.
50-60 yaş: Alın ve göz altlarındaki çizgiler tamamen görünür olur. Cilt esnekliğini yitirmaye başladığından avurtlar çökmeye başlar.
60 + yaşlar: Yüzdeki kırışıklıklar iyice derinleşir, hatta ciltte lekeler oluşmaya başlar. Burun olduğundan biraz daha geniş görünür. Avurtlar çökük, saçlar daha seyrektir. Göz altı torbaları belirginleşir. 

Yaşlı insanların yüzlerini incelerseniz, burada yazılanları daha iyi kavrarsınız. Farklı yaş gruplarından fotoğraflara bakmak işe yarıyor. ^^

Gelelim gölgeleme olayına. Yüz için genel geçer bir gölgeleme stili aslında yok, ışığın geliş yönüne göre değişen bir olgu. Ama karşıdan ışık geldiğini varsayarsak, standart bir gölgeleme stili var. Önemli bir nokta, kadın karakterlerin yüzleri dairesel, erkeklerinkiyse keskin hatlarla gölgelenmelidir. Aşağıda az ve çok ışık altında birkaç gölgelendirme örneği bulabilirsiniz.

Yüzün tek tarafı, göz kapakları, burnun etrafı gölgede kalırken, yanakların şişkin kısmı ve elmacık kemikleri ışıklıdır. Çene çukuru ve saçların gölgelerini de atlamayın.

Erkek yüzü için örnek:
Aynı kurallar geçerli. Gölgede ve ışıkta kalan alanlar aynı. 


















Yüz çizimiyle ilgili söyleyeceklerim bu kadar. Bir sonraki bölümde en eğlenceli kısma, yani gözlere geçiyoruz ^^ Bu aşamada gözlerin açıya göre nasıl değiştiğini atladım, çünkü o konuyu da gözlerle ilgili bölüme saklıyorum. O bölümden sonra yüz çizimiyle ilgili çoğu detay biteceğinden, yüz çiziminin eksik kalan parçaları da tamamlanmış olacak. Herkese şimdiden kolay gelsin, hepinize iyi çizimler ^^

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Pardon, bişey sorabilir miyim?