15 Aralık 2012 Cumartesi

Saç Çizimi / 2

Tekrardan selamlar... Saç çiziminin ikinci bölümündeyiz. (herkesin okuması yazması olduğuna göre görmüştür zaten. Giriş cümlesi bulacağım diye ne kadar kastıysam artık, bildiğin saçmaladım.) Bu bölümü saçlarda farklı hareketlerin çizim teknikleri ile açmak istiyorum. Malum, animeyi karizma yapan şeylerden biri de, tam karizma yapılması gereken anda hızır gibi yetişen rüzgarın(!) savurduğu saçların dalga dalga dalgalanması ^^


Her türlü hareket gibi, saçlardaki hareketleri de verebilmenin anahtar noktası, hareketin yönünü iyice analiz etmek. Hareketi yaratan her neyse (hoplama, zıplama, rüzgar, su vs.) onun hareket şekli, saçların da hareket yönüne dair bir referanstır. Saçlar, vücudun hareketi söz konusu olduğu durumlarda her zaman TERS yöne hareket ederler, bunun sebebi vücudun hareketinin yarattığı rüzgardır. Durağan bir durumda ise, sadece rüzgarın yönünü ve sertliğini belirlemek yeterlidir.

Aşağıda rüzgar ve harekete göre saçların hareketiyle ilgili referans çizimler var:








Şekilleri incelediğimizde hareketin ne yöne ve nasıl bir doğrultuda ilerlediğini görürsünüz. Bu hareketleri çoğaltabiliriz, ama mantığı anladıysanız pekte gerek yok. Sonuçta önemli olan olayın püf noktasını anlayabilmek.

Aşağıdaki resimlerde, vücudun hareketi olmaksızın rüzgarın saçlara kattığı hareketi görebilirsiniz.























 Hareket hakkında söyleyeceklerim bu kadar. Şimdi ışık-gölge, tarama gibi daha detaylı konulara geçelim isterseniz.

Saç çizimini bitirdikten sonra yapmamız gereken ilk şey, ışıklı-gölgeli alanları belirleyip gölgelendirmeye başlamak. Saça illa ki geniş ışık alanları çizmek zorunda değilsiniz. Gölgelendirme ve ışıklandırma işlemini yaparken saçın kabarık bölümlerini ve daha içte kalan kıvrımlarını göz önüne alın. Saçı tek bir kalıp gibi çizseniz bile, ışıklara tel tel izlenimi vermeniz gerekiyor, bunun için de tarama yöntemini kullanıyoruz.

Tarama genellikle koyu renk saçlarda ışığın yansımasını uygulamak icin bir kullanılan bir yönten. Tarama yapabilmek için ince uçlu brush pen veya sivri uçlu bir rib(metal uç) kullanmalıyız.(ikincisi zahmetli olduğundan birinciyi kullanıyor herkes)

Tarama konusuyla ilgili çok geniş bilgileri mürekkepleme bölümünde zaten vereceğim. Ama şimdilik ön bilgi olması açısından, koyu renk ve açık renk saç taraması ile ilgili birkaç bilgi paylaşalım.

Önelikle, saçtaki ışıltıları belirleyip çiziyoruz:


Artık taramaya başlayabiliriz. Eğer ilk kez yapacaksanız, boş bir alanda çalışmanız daha iyi olur. Tarama yaparken dikkat edeceğimiz şey, çizgimizin başladığı noktadan bittiği noktaya doğru incelmesi. Bunun için de başta çok baskı uyguladığımız kaleme sonlara doğru baskıyı azaltarak bitirmek. Mekanik ve ucu kesik biten çizgiler çizmeyin, çizgilerin büyütülmüş kali aşağıdaki gibi görünür:


Önce üst, sonra alt tarafları çizdiğimiz ışıltı alanını çok fazla doldurmadan tarıyoruz.


Taramaları bitirdikten sonra kalan alanları siyah renk ile doldurup bitiriyoruz.

Daha açık renkteki saçlar içinse ton kullanmalıyız. Üç türlü yöntem var, letraton(screentone) kağıtları uygulayıp kazıma yöntemi ile taramak, beyaz mürekkep ile taramak, veya Manga Studio vb. programlardan faydalanmak. Her üç yöntemde de mantık yukarıdakinden farklı değil, sonuç ise yine aynı.


Çok açık renk saçlar zaten beyaz kaldığından, ışık yansıması çizmeye gerek kalmaz. Orta ve açık renk tonundaki saçlara uygulamamız gereken işlem gölgeleme.

Bu uygulamada gölgelenmesi gereken (veya tercih edilen bölgeler:

- Saçın arkada kalan tutamları,
- Saç tutamlarının veya kıvrımlarının içte kalan alanları,
- Saç tellerinin aralarda kalan kısımları,
- Işığın geliş yönüne göre, üzerine başla tutam düşmüş bölümler.
- Eğer görünüyorsa, saçın ayrıldığı ve iç noktalar

Aşağıda örnek bir gölgelendirme görebilirsiniz. Yukarıda yazılan alanları buradan inceleyin:
Saç çizimi konusunda söyleyeceklerim bu kadar. Zaten daha fazla yazacak birşey de yok, gerisi uygulama ve deneme yanılma yollarıyla öğrenilen şeyler. Bu konudan sonra çizimlere biraz ara verip başka konulara yönelmeyi planlıyorum, ana çok uzun süre değil tabi. Herkese kolay gelsin, hepinize iyi çizimler ve iyi haftasonları ^^

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Pardon, bişey sorabilir miyim?